Folkehelseinstituttet er fornøyd med at stadig flere velger å vaksinere seg mot influensa. Likevel er det ikke mange nok. Prislappen er høyest for allerede syke mennesker – og landets bedrifter.
Mellom 5 og 10 prosent av befolkningen rammes hver sesong (høst/vinter) av influensa. Blant barn – og ikke minst voksne med barn – er andelen langt større.
– Vi må gjøre det vi kan, og da handler det om å få størst mulig effekt av tiltakene, sier lege Trine Hessevik Paulsen og farmasøyt Kjersti Rydland i avdeling for influensa i FHI. For det man vet er at helsepersonell er en slags nøkkel når vinterens minst ønskede gjest melder sin ankomst.
FHI følger nøye med på sykdomsutbredelsen i befolkningen og effekten av influensavaksinen.
Du kan lese mer om dette i HMS-magasinet 5/2019. I tillegg finner du dette:
Leder: Vi må ta vår del av ansvaret «Influensavaksine, sier du, og fnyser av høstens tilbakevendte moteord som om det på ingen måte skulle angå deg. Du tåler jo en influensa, ikke sant?»
Slik skal langtidssykmeldte komme tilbake Et nytt tilskudd til ekspertbistand skal kunne brukes i saker med gjentakende eller langvarig sykefravær.
– Enklere blir det ikke Aldri tidligere har terskelen vært så lav for å kunne ta en influensavaksine. Flere apotek enn noen gang tilbyr tjenesten sammen med lege- og vaksinasjonskontorer over hele landet.
– Bedriftene blir bedre på HMS Gjennom et langt liv i politikken har statsminister Erna Solberg (H) besøkt et stort antall bedrifter her i landet. Statsministeren mener at norske industribedrifter stadig blir bedre på helse, miljø og sikkerhet.
Alle er inkludert Alle er med og drar lasset i Puttara FUS barnehage i Kongsvinger. Da blir jobben lettere for hver enkelt, og resultatet et rekordlavt sykefravær med rom i budsjettet for trivselstiltak og sosiale aktiviteter.
Frokost for sikker arbeidsplass Sikkerhet handler ikke bare om verneutstyr og høyde. Assemblin er nemlig også opptatt av rørleggeren som går 15 timer uten et måltid og av hvor farlig bilkjøring kan være.
674.000 tapte årsverk i 2018 Nesten hvert femte årsverk i aldersgruppa 16 til 67 år gikk tapt på grunn av dårlig helse eller arbeidsløshet i Norge i 2018.
– Gå til leder før lege – Dersom du er i jobb og blir gravid, bør du snakke med nærmeste leder før du går til lege. Da kan arbeidsgiver tilrettelegge arbeidsplassen slik at du kan stå lenger i jobb.
Først i land på Utøya Det var ikke et aktivt idrettsliv og tjenesten i beredskapstroppen som snudde opp-ned på Trond Hammers liv. Det var en helt annen hendelse som satte ham i rullestolen.
Nøkkelen er stretch og bærekraft Stretch – og bærekraft! Ingen tvil om hva som er viktigst for arbeidstøyprodusentene akkurat nå. Å øke komfort og funksjonalitet med stretchmaterialer samtidig som man tenker miljø og bærekraft.
Måler stillesitting med ny teknikk Ved hjelp av aktivitetsmålere har forskere målt hvor mye ansatte i ulike yrkesgrupper beveger seg i arbeidet. Tidligere undersøkelser har bygd på de ansattes egne vurderinger, men dette gir ofte unøyaktige resultater.
Juss og arbeidsmiljø Avventende sykmelding kan redusere sykefraværet Avventende sykmelding burde vært brukt mer, og ordningen er ofte blir misforstått. Hadde den blitt brukt rett, kunne den bidratt til å redusere sykefraværet, mener Infotjenesters rådgivere.
Spør Storeng:
Må medarbeideren signere møtereferatet?
Kan jeg fortsette som konsulent for tidligere arbeidsgiver?
Bør vi permittere eller gå til oppsigelse? Har valgmedarbeidere krav på permisjon fra jobben?
Er åtte måneders oppsigelsestid gyldig?
Spør HMS-rådgiverne
Engstelig for radon
Bekymret for hepatitt
Verneombudets hverdag Deler på verneombudsvervet I Puttara FUS barnehage i Kongsvinger deler to ansatte på verneombudsvervet. Ingvild Nordhus tar seg av det psykososiale arbeidsmiljøet, mens Emil Emilsen Pramhus er verneombud for det fysiske.
Ny Norsk Standard for renhold i helse- og omsorgstjenesten Rett før årsskiftet opprettet Standard Norge en komité som skal utvikle en Norsk Standard som setter krav til renhold i helse- og omsorgstjenesten. Arbeidet er nå godt i gang.