(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ha nulltoleranse mot klaging på jobben

Hver fjerde svenske mener at det klages for mye på arbeidsplassen. En lederkonsulent oppfordrer derfor til nulltoleranse mot klaging.

Publisert

En Sifo-undersøkelse med drøyt tusen personer viser at hver fjerde svenske synes at det sutres mye eller ganske mye på arbeidsplassen, skriver Du&Jobbet på nett.

Et arbeidsmiljøproblem

– Klagingen er et stort arbeidsmiljøproblem som til og med gjør folk syke, mener Frida Blom, lederkonsulent i PR-byrået Westander.

Klaging suger ekstremt mye energi på mange arbeidsplasser.

Forskjell på klaging og kritikk

Blom skiller klart mellom klaging og konstruktiv kritikk:

– Klaging retter seg ikke mot noe, er svevende og inneholder sjelden forslag til løsninger. Ofte får klagingen fortsette uhindret med den begrunnelse at det skal være høyt under taket på arbeidsplassen.

– En slik måte å se det på er ødeleggende, mener Blom, som vil ha nulltoleranse mot sutring. Som kollega eller sjef skal du ikke akseptere uklar kritikk uten tydelige mottakere, eller kritikk rettet mot enkelte kollegaer bak deres rygg.

– Vi skal ta ansattes frustrasjon på alvor, og det er selvsagt viktig at vi har lov til å komme med kritikk. Men dersom du klager, må du også tenke over hva du selv kan bidra med for å finne en løsning. Klagingen skal ikke passere ukommentert.

Klaging motvirker endring

– Problemet med klaging, i tillegg til at det suger energi, er at det motvirker endring og innebærer ofte at man unndrar seg eget ansvar, mener Blom.

Når hun er ute på arbeidsplasser, hører hun ofte kommentarer på linje med: Men er det da ikke lov å lette litt på trykket iblant? Få ut litt misnøye?

– Vårt svar er nei. Ikke når du er på en arbeidsplass der du har betalt for å bidra til virksomhetens formål.

Frida Blom ser ett unntak fra oppfordringen om å selv bidra til løsninger: Når ansvaret for en arbeidsoppgave helt klart ligger på en annens bord. Da bør man komme med konstruktive forslag til løsninger til den kollegaen som sitter med ansvaret.

Men dette gjelder svenske arbeidsplasser, slik har vi det vel ikke i Norge?

(duochjobbet.se)

Powered by Labrador CMS