Energimontør Magnhild Storaker er kvinne i mannsdominert yrke. T. v. Steinar Olsen. (Foto: Jan Tveita)

Seks av ti fornøyd med likestillingen på arbeidsplassen

61 prosent av svenske yrkesaktive gir arbeidsplassen godkjent når det gjelder likestilling. Mest likestilt er kvinner og menn i eiendomsbransjen og minst i helsesektoren.

Publisert

Dette viser arbeidslivspanelet Manpower Work Life.

– Det er positivt at så mange gir sine arbeidsplasser et godt likestillingsstempel, men flere bransjer har helt klart en vei igjen å gå. Virksomheter som ivaretar kompetansen hos både menn og kvinner, har lettere for å rekruttere og beholde medarbeidere, sier Lars Forseth, adm. direktør i ManpowerGroup i Sverige.

Eiendomsbransjen på topp

Seks av ti svensker, totalt 61 prosent, opplever at arbeidsplassen deres er likestilt, ifølge Manpower Work Life. To av ti, 22 prosent, opplever at arbeidsplassen ikke er likestilt.

Mest likestilt er kvinner og menn i eiendomsbransjen, der hele 71 prosent gir arbeidsplassen godkjent. På bunnen blant bransjene havner helse- og omsorgssektoren, der bare 51 prosent anser at arbeidsplassen er likestilt.

Gi kvinner og menn samme muligheter

– Målet for alle arbeidsgivere, uansett bransje, må være at kvinner og menn skal ha samme muligheter. Konkret kan det handle om å ta vare på og utvikle hele virksomhetens kompetanse på bred basis, arbeide bevisst for å inkludere kvinner i høyere posisjoner og å ha en aktiv plan for forfremmelse av ledere, sier Forseth.

Topp tre: Mest likestilte arbeidsplasser

1. Eiendomsbransjen: 71 prosent.
2. Konsulentvirksomhet: 66 prosent.
3. Finansvirksomhet: 65 prosent.
3. El-, varme- og vannforsyning: 65 prosent.

4 793 personer deltok i ManpowerGroups arbeidslivspanel. De utgjør et representativt utvalg av Sveriges yrkesaktive befolkning med tanke på alder, kjønn og bosted.

(Pressemelding)

Tips: Sju trinn mot en likestilt arbeidsplass:

1. Endre egne holdninger først. Begynn med å gå i deg selv. Tror du virkelig på dette? Engasjementet må være ekte, ellers framstår det bare som påtatt.

2. Ledelsen må ta ansvar for likestillingen, ikke delegere ansvaret. Forandring må begynne på toppen. Likestilling er et strategisk spørsmål, ikke en personalsak.

3. Snu på spørsmålet: Spør ­Hvorfor ikke? i stedet for å si at noen ikke har den nødvendige erfaringen for en oppgave, spør hva organisasjonen kan gjøre for at det skal fungere.

4. Ansett mennesker som verdsetter mennesker. De kommer til å få ut mest mulig av alle rundt seg, og se verdien av at medarbeidere kan beholde balansen i livet.

5. Kultur, ikke program. Ferdige program for likestilling fungerer dårlig. Ledelsen må påvirke arbeidsplasskulturen og tilstrebe langsiktig forandring.

6. Vær tydelig: Likestilt når og hvor? Det nytter ikke bare å ansette like mange menn og kvinner – arbeid for likestilling på alle nivåer og i alla forretningsområder.

7. Sett opp målbare mål. Mål hjelper organisasjonen å beholde fokus på å bygga likestilling. Evaluer fortløpende hvor langt dere har kommet.

(Kilde: ManpowerGroup i Sverige)

Powered by Labrador CMS