Veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen (t.v.) og direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, ber bilistene ta hensyn til de som jobber ute på veien.
Foto: Statens vegvesen/Bård Gudim
– Ta hensyn til dem som jobber langs veien – de skal hjem til noen
De som jobber for å gjøre veiene våre bedre og tryggere, opplever ofte ufin og farlig oppførsel fra bilistene.
Med sommeren kommer veiarbeid som ikke kan gjøres på andre tider av året. Samtidig øker trafikken. Mange bilister irriterer seg over nedsatt hastighet og ventetid, og lar frustrasjonen gå ut over de som jobber langs veien. Det kan sette veiarbeidernes liv i fare.
Felles appell
Nå ber veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen og direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, bilistene om å skjerpe seg.
– Det skjer dessverre alt for ofte at veiarbeidere blir kjeftet på, vist fingeren til, sneiet borti og til og med påkjørt av irriterte bilister, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.
Og Julie Brodtkorb følger opp:
– Flere av våre medlemmer opplever ofte ubehagelige situasjoner langs veien. Særlig i oppstarten av anleggsperioden. Når kjøremønsteret blir forandra for bilistene, da ser vi at risikoen er størst for at noe kan skje. Å sette ut det første skiltet om veiarbeid, kan være risikofullt.
Alle skal hjem
De to direktørene minner om at de som bygger og vedlikeholder veiene, bruene og tunnelene våre, legger asfalt og setter opp rekkverk er noens pappa eller mamma, kjæreste, sønn eller datter.
– Alle de som er der for å gjøre veiene tryggere og bedre så vi får en enklere reisehverdag, skal komme trygt hjem til sine når arbeidsdagen er over. Husk på det neste gang du irriterer deg over at du må kjøre litt saktere eller vente på grønt lys eller en ledebil, sier Ingrid Dahl Hovland.
Julie Brodtkorb oppfordrer bilistene til å være tålmodige og ta det med ro i sommervarmen.
– Våre folk er i veien for at du skal få en bedre kjøreopplevelse og at veien skal bli tryggere. Da må man holde hodet kaldt, og tenke på at de jobber for oss – ikke mot oss. Alle er like viktige, og alle vil komme trygt hjem etter endt arbeidsdag.
Mange hundre uønskede hendelser
Bare for trafikkdirigering og veimerking er det registrert om lag 300 uønskede hendelser siden 1. januar 2020 og frem til juni 2021. Tallet er hentet fra Statens vegvesens register for uønskede hendelser. Skulle vi tatt ut en samlet liste for alt arbeid som pågår eller har blitt utført ute på veien i samme periode, ville lista blitt veldig lang.
Av disse 300 er flere av hendelsene svært alvorlige. I fjor ble blant annet tre trafikkdirigenter påkjørt mens de var på jobb. To av hendelsene var så alvorlige at det ble registrert personskade.
(Statens Vegvesen/NTB Kommunikasjon)