Frossenpizza foran pc-en til lunsj i dag?

Slik påvirker pandemien spisevanene våre

En frossenpizza foran pc-en og noen søtsaker som snacks? Det er sånn det kan være når du jobber hjemme. Men det trenger ikke å være slik at pandemien har ført til verre spisevaner generelt, ifølge en svensk rapport.

– Hvis du har tilgang til god og næringsrik lunsj der du jobber, er vår hypotese at spisevaner påvirkes til det verre av hjemmearbeid. Men hvis du har en tendens til å spise mer usunt til lunsj mens du er på jobb, kan det ha blitt bedre når du spiser hjemme. Vi tror at det kan gå begge veier, sier Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkehelse ved Karolinska Institutet i Stockholm, til prevent.se.

Forskjellene øker

På vegne av Senter for epidemiologi og samfunnsmedisin har hun laget en rapport om hvordan våre spisevaner kan ha blitt påvirket av pandemien. En konklusjon i rapporten er at sosioøkonomiske forskjeller i spisevaner står i fare for å øke.

– Vi vet fra tidligere krisesituasjoner, som finanskrisen i 2008, at sosial ulikhet øker. Høyt utdannede og høyinntektsfolk påvirkes ikke så mye, men fortsetter å håndtere helsen som før, mens de som for eksempel blir arbeidsledige og mister sin inntekt, kjøper dårligere mat. Dette gjør de sosiale forskjellene som allerede er ganske store når det gjelder spisevaner verre, sier Schäfer Elinder.

Det er også en risiko for at prisen på frukt og grønnsaker vil stige på grunn av mangel på sesongmessig arbeidskraft i EU. Dette kan igjen føre til at folk med lav inntekt, som allerede har det laveste inntaket av frukt og grønnsaker, inntar enda mindre gunstige næringsstoffer og går opp i vekt.

Mer stillesitting

Ifølge en annen studie der 5600 yrkesaktive svensker har vurdert sin egen helse, har stillesitting økt under pandemien, og færre trener regelmessig. Dette er en risiko i seg selv fordi stillesitting kan føre til kroniske sykdommer og fedme, noe som igjen øker risikoen for å bli alvorlig syk med COVID-19.

Ingen bevist effekt av kosttilskudd

En annen konklusjon i rapporten er at pandemien har økt risikoen for overforbruk av kosttilskudd. Kosttilskudd har blitt fremmet på sosiale medier som beskyttelse mot infeksjon. Men ifølge Liselotte Schäfer Elinder er det ingen vitenskapelige bevis for at kosttilskudd kan redusere risikoen for å bli smittet med koronaviruset. For noen næringsstoffer, som jern, kan et overskudd til og med svekke immunforsvaret.

– Så lenge du ikke har mangel på noe næringsstoff, er kosttilskudd ikke nødvendig, og de fleste har ikke en slik ernæringsmessig mangel at det går ut over immunsystemet. Men for noen grupper i befolkningen, som eldre eller kronisk syke, kan kosttilskudd være nødvendig, sier hun.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS