Mange mennesker plages i varierende grad av smerter i musklene og skjelettet. De som er mest alvorlig rammet, har kroniske smerter i hele kroppen.
Dette er et av de viktigste kriteriene i diagnosen fibromyalgi, som rammer mellom tre og fem prosent av den voksne befolkningen, skriver forskning.no.
– Vi visste fra før at de som har slike kroniske generelle smerter, ofte har tilleggskomplikasjoner som søvnproblemer, sier Paul Jarle Mork fra Institutt for bevegelsesvitenskap ved NTNU til nettstedet.
Men er dårlig søvn en risikofaktor for å utvikle fibromyalgi eller en følge av smertene?
For å finne ut mer gikk Mork og kollega Tom Ivar Lund Nilsen igjennom data fra over 12 000 kvinnelige deltakere i HUNT-studien.
Femdoblet risiko
Ingen av kvnnene hadde smerter da undersøkelsen begynte. Men noen rapporterte om problemer med søvnen.
– Vi har sett på hva som hadde skjedd med kvinnene med og uten søvnproblemer ti år senere, forteller Mork.
– Vi fant ut at søvnproblemer er en vesentlig risikofaktor for kroniske muskel- og skjelettplager, selv etter at det er tatt hensyn til andre faktorer som fysisk aktivitet, røyking, alder, fedme og psykisk velvære.
– Sammenhengen er svært sterk. For de over 45 år som sier at de ofte eller alltid har problemer med søvnen, ser vi en femdobling av risikoen for å utvikle fibromyalgi, sammenlignet med de som ikke har søvnproblemer.
Ikke slurv med søvnen
- Med bakgrunn i resultatene fra studien er det all grunn til å ta søvnproblemer på alvor, sier Mork.
Han påpeker at også andre lidelser ser ut til å kunne henge sammen med hvor godt vi sover.
– Dersom søvnproblemene kan oppdages og behandles tidlig, vil vi kanskje kunne redusere risikoen for både fibromyalgi og andre kroniske sykdommer, sier Mork.
Det er foreløpig ikke klart hva som gjør at søvntrøbbel ser ut til å øke faren for å utvikle smertelidelsen. Men tidligere forskning har pekt mot en mulig sammenheng, ifølge forskning.no.