Musefinger-CB4162058

Sliter du med musefinger?

Det er ikke bare musearmen som er blitt en ny folkesykdom. Nå har også "musefinger" blitt et begrep. Smertene starter gjerne i fingeren, beveger seg nedover i armen og ut i nakke og rygg.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Datamusa plager langt flere nordmenn enn svensker og dansker, viser ny skandinavisk undersøkelse. To av tre nordmenn opplever smerter i håndledd, armer, skuldre og nakke, plager som kan tilskrives pc-arbeid. Derfor bør du se nærmere på musefingeren. Det kan være lurt å gjøre noe med musa og musefingeren i dag – på den internasjonale musearmdagen.

Skyldes overbelastning

– Musearm er overbelastningsskader som primært skyldes dårlige arbeidsstillinger foran pc-en. Vanlige problemområder er nakke, rygg, bryst, skuldre, armer og fingre. De fleste klikker mye på musa i løpet av en arbeidsdag, både økonomi- og regnskapsmedarbeidere og de som jobber med spesielle programvareverktøy for kundeoppfølging (CRM) og markedskampanjer (epost). Men også når du leser nyheter og tenker at du har tatt deg en liten pause fra jobben, klikker du fortsatt. Det kan gi smerter og ubehag som gjerne begynner i fingeren. Ofte flytter smertene og ubehaget seg fra fingeren og utover i armen og oppover mot skulderen.

Mekanisk museklikk

– Musefinger oppstår når du klikker mye på en ordinær mus. Det mekaniske klikket gjør at fingeren spretter tilbake, selv om du kanskje ikke merker det. Derfor er det viktig å begynne med fingeren, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge. Contour Design står bak den skandinaviske undersøkelsen.

Forebygging viktig

– At nordmenn plages mer av musesmerter enn svensker og dansker, skyldes trolig mindre oppmerksomhet rundt hva vi kan gjøre for å avlaste denne typen smerter i Norge. Likevel jobber nordmenn mye i samme stilling foran pc-en, noe som ikke er optimalt for en smertefri kropp. Dette bør vel så mye være arbeidsgivers ansvar som hver enkelt ansattes. Virksomheten rammes om personer som opplever musesmerter blir sykemeldt på grunn av skadene. Derfor bør det være i virksomhetens interesse at utstyr og arbeidsforhold er tilpasset kroppen vår.

Ta plagene på alvor

Det er flere måter du kan forhindre belastningsskader som følge av pc-arbeid på. Leger og eksperter anbefaler å sitte maks fire timer foran en pc om dagen, men hele 86,3 prosent av de norske respondentene i undersøkelsen oppgir at det ikke er realistisk for dem å skjære ned tiden de tilbringer foran pc-en på kontoret til de anbefalte fire timene. Derfor er smart å tilpasse pc-utstyret ergonomisk, slik at du kan sitte lenger uten å oppleve smerter.– I tillegg til å ta regelmessige pauser og noen minutter borte fra pc-en, finnes det mange produkter som er laget for å gjøre pc-bruken mer ergonomisk, avslutter Lise Ødgren.

Undersøkelsen er utført blant 2565 nordmenn som benytter datamaskiner på arbeidsplassen. (Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS