Katolsk messe inne i Blixtunnelen på Follobanen markerer skytshelgenen Santa Barbaras dag 4. desember. (Foto: Thor Erik Skarpen, Bane NOR/NTB Kommunikasjon)

Disse arbeiderne har egen skytshelgen

Langt inne i en tunnel på Follobane-prosjektet fikk arbeiderne en markering med skytshelgenen Santa Barbara i sentrum.

Publisert

4. desember er en merkedag verden over for de som jobber med tunneler og gruvedrift, men også militære og andre som jobber med eksplosiver og tungt skyts. Helgenen Santa Barbara er deres skytshelgen, bokstavelig talt, og dagen markeres gjerne med messer og fest.

Hos Follobaneprosjektet på Åsland utenfor Oslo ble Santa Barbaradagen markert også i år. Sikkerhet har første prioritet under produksjonen av det som blir Nordens lengste jernbanetunnel, Blixtunnelen. Arbeiderne tar sin skytshelgen meget alvorlig.

Tunnelprosjekter i Norge som har arbeidere eller entreprenører fra katolske land, markerer dagen. Det er den spansk-italienske entreprenøren Acciona Ghella Joint Venture som arrangerer messen for ansatte og gjester.

Helgenen er svært viktig for katolske tunnelarbeidere. En av de første oppgavene for hvert nye tunnelprosjekt er å etablere en liten helligdom eller alter dedikert til Santa Barbara, enten ved tunnelportalen eller i hovedhallen, som i store tunnelprosjekt som Follobaneprosjektet.

Barbara levde i det tredje århundre ved dagens Istanbul, Tyrkia. Hennes far Dioscuros hadde stengt henne inne i et overdådig møblert tårn for å beskytte henne mot utenlandsk påvirkning. Etter å ha unnsluppet skal Barbara ha søkt tilflukt hos sølvgruvearbeiderne i Laurium i dagens Hellas, men ble ble fanget og halshugget av sin egen far. Faren fikk sin straff fra oven og ble drept av et lynnedslag.

(Bane Nor/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS