Tromsø kommune har registrert det laveste sykefraværet siden målingene startet i 2001. Det er omfattende satsing på helsefremmende arbeid som gir uttelling.
Tromsø kommune kan skilte med rekordlavt fravær. (Foto: Jan Tveita)
For to år siden startet Tromsø kommune «Nærværsprosjektet MAL». Målet var å redusere sykefravær ved å sette i gang en rekke tiltak, som ble sett i sammenheng.
Samlet sykefraværet for 2. kvartal 2015 er 8,8 prosent. Det er det laveste nivået siden målingene startet i 2001. I samme periode året før var sykefraværet 9,4.
– Dette er gledelig. Sykefravær er sammensatt, men det er et ledelsesansvar å ta tak i det. Jeg er stolt av den jobben våre ledere har gjort, sammen med de ansatte. Vi anslår besparelsene til ti millioner kroner årlig for hvert prosentpoeng sykefraværet reduseres i kommunen, sier byråd for finans, Jonas Stein.
Hva har vi gjort?
Anne Grete J. Hansen. (Foto: Jan Tveita)
Nærværsprosjektet er sammensatt og består av en rekke tiltak. Totalt har 4689 ansatte fått tilbud, enten som gruppe eller individuelt.
– Omfattende satsing på helsefremmende arbeid gir nå uttelling. Dette gjør vi fordi lavere sykefravær gjør at kvaliteten på våre tjenester blir bedre, og bedre helse er ikke minst viktig for den enkelte, sier rådgiver og prosjektleder Anne Grete J. Hansen.
Opplæring og oppfølging har ført til at ledere kan mer om helsefremmende arbeid og hvordan en skal følge opp sykemeldte.
– Aktivitetstiltakene har også gitt positive ringvirkninger på vi-følelsen og det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Hansen.
Dette er tilbudet:
● Aktivitetskonkurranse: 1912 ansatte har deltatt i aktivitetskonkurransen Dytt, med mål om å få opp hverdagsaktiviteten.
● Arbeidsgledekonferansen: 1400 har deltatt på to konferanser, med tema helsefremmende arbeid og endring av livsstil.
● Lederopplæring: En hel dag i opplæringen er satt av til HMS under lederskolen, og fravær i gråsonen var et obligatorisk kurs for ledere. Alle skal vite hvordan de følger opp sykefravær. 200 ledere har fått plass på konferansen om helsefremmende arbeid.
● Elektronisk kartlegging: Stamina Group har kartlagt 1250 personer som har fått ulike tilbud basert på resultatene:
● Bedre arbeidsmiljø: 250 personer har fått delta i arbeidsmiljøprosess gjennom bruk av metoden VIP 24.
● Aktivitetstiltak: Stamina Group har gitt et bredt utvalg av tiltak, b.la fikk utvalgte grupper aktivitetstilbud en time per uke, med mål om å øke hverdagsaktivitet og skape bevissthet rundt fysiskaktivitet. 130 personer har fått tilbud om helsekontroller som i etterkant har generert deltakelse på egne frisklivsgrupper. Alle ansatte er også gitt to kurs i kost og ernæring for og stimulerer til gode grep rundt hverdagsenergi og et sunt kosthold.
● Andre tiltak: 150 personer har deltatt i andre HMS- tiltak.