Før var vegg-til-vegg-tepper, velurgardiner og store polstrede sofaer ”in” på kontoret. Dagens mote dikterer stilrene rom med glatte overflater i betong, glass og stål, materialer som ikke gir mye plass til tekstiler.
Betong, glass og stål
Men det har hatt sine omkostninger å kvitte seg med polstrede møbler, tepper og gardiner, skriver videnskab.dk. Lyden løper nå uhindret rundt mellom tak, golv og vegger i moderne materialer. Betong, glass og stål kaster lyden tilbake og gir en lang etterklangstid, slik at det runger som i en kirke.
Lyddempende materialer
Nå viser en ny dansk doktoravhandling hvordan vi kan få de lyddempende tekstilene tilbake.
Cecilie Bendixen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi viser i sin avhandling at ved å bruke tekstilene riktig, kan vi få dem til å absorbere lyd uten å gå på kompromiss med nåtidens kontormaterialer.
Lys og plass
Til grunn for avhandlingen ligger de siste hundre års fokus på lys og luft i stuer, kontorer, institusjoner, skoler og museer. Vi vil ha store vinduer, få møbler og høyt under taket.
Negative konsekvenser.
– Rom med dårlig akustikk har en innvirkning på folk. Det kan gjøre det vanskelig å føre en samtale og kan føre til trøtthet, konsentrasjonsvansker eller stress. Derfor gir det også mening å se på tiltak som kan dempe akustikken. Her kan tekstilene få et comeback, sier Cecilie Bendixen.
Foldede tekstiler
Cecilie Bendixens undersøkelser viser at stoff med en vevingstetthet som verken er for tett eller for løs, gir den beste lydabsorberende effekten. Derimot er stofftypen mindre relevant.
Dessuten viser forskningen at folder i tekstilene (som i et gardin som er trukket for) er en god idé, da foldene forbedrer akustikken. Dette skaper spennende bruksmuligheter, mener hun.
– Vegger av foldede tekstiler er et godt eksempel på god bruk av tekstiler i store rom. Tekstilvegger gir ikke en slik avgrensende følelse som vanlige vegger. Det gjør at vi kan lage rominndelinger med tekstiler og samtidig få følelsen av å sitte i et stort rom – eksempelvis et kontorlandskap - fordi tekstilene er bevegelige og gjennomsiktige. Tekstilene ville også absorbere lydene, forteller Bendixen.
Hun håper at bruk av tekstiler kan være med på å gi designere og arkitekter et nytt verktøy til å lage rom med mindre støyforurensing.