– Den fremste årsaken er at folk ikke har klart å dempe aktivitetsnivået i ferieukene, sier psykolog Kerstin Jeding ved Stressmottagningen i Solna utenfor Stockholm til nettstedet arbetsliv.se. Hun mener altfor mange har for høye forventninger til å få kunne slappe av i ferien.
– Når de kommer tilbake på jobb etter ferien, faller de tilbake i gamle vaner allerede etter ei uke, sier hun, og tilføyer att det er bedre å prøve å se ferien som én av flere muligheter til å hente seg inn igjen i hverdagen.
Ta vare på de stille periodene
Et tips kan være å prøve ta vare på de stille periodene på jobben og ikke bare fortsette å stå på uavbrutt.
– Vi har alle begrenset med tid - døgnet har bare 24 timer. Men samtidig er tiden alt vi har. Det beste er å bruke den på det vi synes er verdifullt og meningsfylt, og konsentrere oss om det. Det er veldig viktig å hente seg inn igjen, ikke minst fordi dette gjør det mulig å gjøre alt det andre vi synes er meningsfylt å gjøre i livet.
Vi makter ikke alt
– Er det mulig å ha en stressende jobb og en stressende fritid, men likevel holde seg frisk?
– Nei, det er det egentlig ikke. Stress er noe vi opplever som noe som tangerer eller overskrider vår yteevne, og dermed makter vi ikke å gå i denne tilstanden i lang tid. Men det går an å mestre en svært krevende jobb og en svært krevende fritid. Så lenge vi kan finne en måte å prioritere og sette grenser for arbeid og fritid, så er det gode muligheter for å leve svært aktivt på en fornuftig måte.
– Det går altså bra så lenge vi ikke hele tiden opplever stress og press utover vår egen yteevne. Og så lenge vi føler at det finnes muligheter for å hente oss inn igjen i hverdagen, sier psykolog Kerstin Jeding ved Stressmottagningen i Solna.