Nattarbeidere rammes oftere av ulike sykdommer, og søvnproblemer er snarere regelen enn unntaket, sier Maria Lennernäs, professor i mat- og måltidskunnskap i Kristianstad i Sverige. Lennernäs er ekspert på mat og skiftarbeid, skriver svenske Arbetarskydd på sine nettsider.
Spis ikke alene
All forskning tyder på at desto mindre du spiser om natten, desto bedre er det for helsen: – Men det dreier seg ikke bare om mat, det betyr også mye hvordan du takler nattarbeidet sosialt:
– Det er usunt å spise alene og ikke ha regelmessige matpauser sammen med kolleger, sier Lennernäs. Hun understreker samtidig at det heller ikke er tilstrekkelig å velge mat med riktig næringssammensetning.
– Selve måltidet er viktig for å samle nye krefter. Pizzaen du deler med kolleger på lørdagsskiftet for å feire helg er neppe nyttig i seg selv, men samværet med kollegene er svært viktig, sier Lennernäs.
Kroppen er negativ
Det er flere årsaker til at kroppen reagerer negativt på nattarbeid. Etter midnatt forbereder kroppen seg på å sove, og mange kroppslige funksjoner endrer seg. Hormonene er i sving, blodsukkeret rasjoneres for å strekke til hjernen, nervesystemet og de røde blodlegemene. Nyrene og leveren reduserer sin aktivitet, tarmene jobber langsommere. Vi må ikke tisse like ofte som på dagtid fordi hormonet vasopressin konsentrerer urinen om natten. Nedbrytningen av medisiner, alkohol og nikotin går langsommere. Fordi kroppen går i hvilemodus, synker kroppstemperaturen, og vi fryser lettere.
Alt dette må skiftarbeideren motarbeide på nattskiftet. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig mat. Varm mat og drikke varmer og metter. En kopp kaffe eller te gjør deg mer opplagt. Men drikk tidlig på skiftet, for effekten holder seg i flere timer. For mange kopper og drikke tett opp mot sengetid gjør det vanskeligere å sovne.
– En god nyhet er likevel at toleransen for uregelmessig arbeid tross alt øker med årene, sier Maria Lennernäs.