Bankran-2.jpg

Danskene skal granske ransoffer

Bankansatte som utsettes for brutale ran, risikerer alvorlige psykiske lidelser. Nå skal danskene undersøke hvor ofte dette skjer.

Publisert

Bankran. (Foto: Jan Tveita)

Hukommelsestap, sjokktilstand og en følelse av hjelpeløshet. Dette er noen av de reaksjonene som ofte oppstår når en bankansatt har vært utsatt for ran, skriver Magasinet Arbejdsmiljø i sitt siste nummer. Men hvor ofte den enkelte ansatte får akutte stresslidelser eller utvikler posttraumatisk stressyndrom, har vi ennå ingen oversikt over.

Nå skal et nytt dansk forskningsprosjekt undersøke alle bankansatte som i løpet av et år har vært utsatt for et bankran. Ofrene vil bli spurt om sine opplevelser og følelser i forbindelse med ranet.

Bedre på forebygging

– Målet med prosjektet er å gjøre oss bedre til å forebygge at reaksjonene etter et brutalt ran utvikler seg til en kronisk tilstand. Ved å undersøke hvor ofte ransofrene utvikler alvorlige psykiske lidelser, håper vi at vi kan bli bedre til å hjelpe de mest utsatte, forklarer professor Ask Elklit ved Syddansk Universitet. Han er en av forskerne bak prosjektet, som starter i begynnelsen av mars.

Vi reagerer forskjellig

Posttraumatisk stressyndrom og akutt stresslidelse kan oppstå når et menneske opplever noe livstruende. Det er alvorlige lidelser som kan føre med seg symptomer som angst, personlighetsforandringer eller depresjon. Men det er svært individuelt hvordan den enkelte opplever og reagerer på trusler.

– Vi vil gjerne utvikle et verktøy som sikrer at de ansatte som reagerer sterkest, får mer hjelp for at de ikke skal utvikle alvorlige lidelser.

Til tross for at det ikke finnes mye forskning som har undersøkt spesielt hvor stor andel av ransofrene som utvikler slike alvorlige psykiske lidelser, gir han et anslag over hvor stort problemet er.

– Vi tror at forskningsresultatene vil vise at mellom 20 og 25 prosent av de bankansatte som utsettes for ran, utvikler akutt stresslidelse, og at litt under ti prosent utvikler posttraumatisk stress.

70-100 bankran pr. år

I Danmark har det de senere årene funnet sted omkring 70 – 100 bankran i året, og ifølge det danske Finansforbundet er nettopp danske bankansatte blant dem som har størst risiko for å bli utsatt for ran, om vi sammenlikner med andre europeiske land.

(Magasinet Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

Abonnér på HMS-magasinet og få seks nummer i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS