LO og SV er enige om tiltak mot uønsket deltidsarbeid. SVs Karin Andersen vil at deltidsarbeidende skal få mulighet til å kreve overtidsbetaling.
I dag har ikke deltidsarbeidende krav på overtidsbetaling før de overskrider 100 prosent arbeid hos en og samme arbeidsgiver.
Lovfestet overtidsbetaling av alle løsvakter vil være effektivt mot uønsket deltid, mener SVs Karin Andersen.
Hun applauderer utspillet fra LO-sjef Roar Flåthen, som i et intervju med NTB har varslet at kampen mot ufrivillig deltid blir en hovedsak i årene som kommer.
Uakseptabelt
- Dette er kvinnekamp. Gutta i industrien ville aldri ha akseptert å gå deltid år etter år, sa Flåthen.
Han gjorde det klart at overgang fra deltid til heltid er blant hovedkravene til de rødgrønne foran valget til høsten.
- De fleste som går i disse stillingene, taper i lønn og pensjon, og er nødt til å jobbe ekstravakter for å få endene til å møtes. Det er på høy tid å gjøre noe med dette, sier Andersen, som representerer SV i Stortingets arbeids- og sosialkomité.
Overtidsbetaling
SV-representanten mener selv hun har svaret på hva som må gjøres: Å innføre overtidsbetaling av alle ekstravakter som deltidsansatte blir bedt om å jobbe.
- En slik ordning ville gjort det veldig ulønnsomt for arbeidsgiver å operere med mange små brøkstillinger, sier hun.
43,6 prosent av sysselsatte kvinner jobber deltid, mot 12,6 prosent av arbeidende menn. Forskning viser at mange kvinner i deltidsstillinger, jobber mer enn hva stillingsbrøken skulle tilsi.
- Om lag 50 prosent av dem som er ansatt i deltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren, jobber ekstra til enhver tid. Vi kan si at kommunene og helseforetakene legger opp til å ha mange brøkstillinger for å unngå overtid og lettere fylle huller i vaktlistene, sier forsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet.