Biskopshavn bosenter på Tertnes er et nytt tilbud til mennesker med langvarige psykiske helseproblemer. Etter fire ukers drift har senteret allerede skapt historie gjennom en spesiell måte å organisere arbeidstiden på.
Målet med bosenteret er at det skal føles som et hjem for dem som bor der.
- Vi toner ned institusjonspreget og prøver å skape en familielignende situasjon rundt beboerne, sier avdelingsleder Inger Johanne Slaatten.
Suksess for langturnus
Det viktigste for å oppnå dette er måten arbeidstiden organiseres på. Ansatte og tillitsvalgte har kommet fram til en turnus der de samme ansatte er rundt beboerne over lengre perioder.
Senterets åtte fagpersoner er delt inn i fire team. Hver uke deles inn i tre skift. Det første teamet jobber sammenhengende fra mandag til onsdag formiddag (49 timer), det andre fra onsdag til fredag (49 timer) og det tredje fra fredag til mandag (73 timer).
Bedre for beboere og ansatte
Når de samme personene er rundt beboerne over lengre tid, blir stemningen mindre oppjaget og mulighetene større for å gi beboerne en god livskvalitet. Arbeidstiden inkluderer ti timer søvn hvert døgn. Til dette formålet er det laget egne soverom med gode senger for de ansatte.
- Både de ansatte og beboerne har så langt fått sove om natten. Det er ikke vanlig i denne typen institusjon. Samtidig vet vi at en god nattesøvn er inngangsporten til bedre psykisk helse. De ansatte avslutter kvelden med å se fjernsyn sammen med beboerne, og legger seg samtidig med dem, forteller Slaatten.
Arbeidstid helt etter loven
- Vi avviker fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Det er mulig å få dette til gjennom en ny forskrift fra departementet om medleverordning, sier hun.
Denne forskriften kom for to år siden og gir blant annet anledning til å arbeide inntil 12 dager sammenhengende, etterfulgt av fire uker fri. En annen mulighet er å jobbe fire dager sammenhengende, etterfulgt av syv fridager.