Av de 271 000 funksjonshemmede som i dag er uten jobb, vil 17 prosent gjerne arbeide, viser årets arbeidskraftsundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. Men Adecco mottar svært få henvendelser fra funksjonshemmede arbeidssøkere.
– Det kreves en viss grad av tilrettelegging for denne gruppen, men ofte mindre enn man på forhånd tror, sier Per-Arne Gulbrandsen, konsernsjef i Adecco.
Seksjonsleder Janne Skei i Norges Handikapforbund mener at mange funksjonshemmede har møtt så mye motstand at de har gitt opp.
– For noen er det å komme seg gjennom hverdagen tøft nok. De orker rett og slett ikke å søke på jobber, sier Janne Skei.
Svekket selvtillit
Også en stor arbeidsplass som Telenor synes det er vanskelig å rekruttere funksjonshemmede.
– Det er ikke enkelt å nå gruppen. Funksjonshemmede kan være redd for å søke, fordi selvtilliten er svekket, sier prosjektleder Ingrid Ihme i Telenor.
Selskapet har prioritert tilrettelegging for funksjonshemmede, og hvert år får 15 personer delta i prosjektet Open Mind, som gir opplæring og arbeidstrening til funksjonshemmede.
– Med tanke på hvor mange funksjonshemmede som mangler jobb, skulle vi hatt kø og ventelister. Men det har vi ikke, sier Ihme.
Vanskelig å rekruttere
Nærmere 700 000 mennesker står utenfor arbeidslivet, og dette er temaet for arbeidslivskonferansene Adecco arrangerer i Oslo denne uka og i Trondheim i desember.
– Utfordringen er å endre holdninger både hos arbeidsgivere, bemanningsbyråer og hos de funksjonshemmede selv, sier Per-Arne Gulbrandsen, konsernsjef i Adecco.
Kun 45,3 prosent av funksjonshemmede i yrkesaktiv alder er i jobb, viser tall fra SSB. I hele befolkningen mellom er 74,8 prosent i arbeid. Mange funksjonshemmede er ikke fast ansatt, men har kortere kontrakter eller praksisplasser.
Må fokusere på evner
Cato Zahl Pedersen har gjennom flere år arbeidet for at arbeidslivet skal bli mer tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser.
– Funksjonshemmede må by mer på seg selv og fokusere på sine evner og sine sterke sider, sier Zahl Pedersen.
Han mener personer som må lære seg å leve med en funksjonsnedsettelse har egenskaper og erfaringer som kan komme godt med i arbeidslivet, som arbeidsglede og evne til omstilling.
Norges Handikapforbund synes det er beklagelig at mangel på fysisk tilgjengelige arbeidslokaler reduserer funksjonshemmedes mulighet til å velge stilling og arbeidsgiver.
– Når arbeidsgiver er lokalisert i tredje etasje uten heis hjelper det lite for en rullestolbruker å vise til egen kompetanse, sier Janne Skei i Handikapforbundet.
Artikkelen er skrevet av nyhetsbyrået Newswire på oppdrag fra Adecco.