Lungesykdommen kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er kraftig underrapportert som yrkessykdom i Norge. Mindre enn to prosent av nye tilfeller av arbeidsrelatert kols blir meldt til Arbeidstilsynet hvert år.
Håkon Lasse Leira, overlege ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs Hospital, opplyser overfor bladet Arbeidsmiljø at det i dag er internasjonal enighet om at 15 prosent av kols-tilfellene skyldes forhold på jobben.
– Tar vi utgangspunkt i Helse- og omsorgsdepartementets tall, har 200 000 personer kols i Norge i dag. 20 000 nordmenn får kols hvert år.
3000 får kols på jobben
– Det betyr at 3000 av disse får den alvorlige sykdommen på grunn av forhold i arbeidsmiljøet. 30 000 er allerede rammet.
Arbeidstilsynets statistikk viser at i underkant av 50 nye tilfeller av kols blir meldt hvert år. Underrapporteringen og derav manglende mulighet til å få yrkesskadeerstatning, er alvorlig fordi kols er en sykdom som ofte forverrer seg og hvor behandling ikke har stor effekt på forløp og prognose
Utsatte yrkesgrupper
Røyking er den viktigste årsaken til kols, men fortsatt arbeider 10-15 prosent av den yrkesaktive delen av befolkningen i yrker der de blir utsatt for røyk, kjemikalier, støv og damp som kan føre til sykdommen.
Særlig utsatt er sveisere, bønder, ansatte i bygg og anlegg og i smelteverksindustrien.