Sammen om det nye Munchmuseet: (F.v.:) Tom-Arild Sørum, KU/SHA-inspektør, Ingunn Olsen, kommunikasjonssjef for byggeprosjekter i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF og HMS-leder Christoffer Johnsbråten i HENT. (Foto: Jan Tveita)

Nye Munchmuseet er i rute

Sikkerheten er høy på byggeplassen til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Ingen underentreprenører slipper inn uten en grundig bakgrunnssjekk. Det sørger både prosjektledelsen og hovedentreprenøren for.

Publisert

Det er også strenge rutiner for å besøke byggeplassen, fikk HMS-magasinet erfare. Du må være forhåndsklarert og bruke nødvendig personlig verneutstyr, som betyr vernehjelm med hakestropp, vernebriller, vernesko, hansker og synlighetstøy.

Hyppige sikkerhetsmøter

– Vi har et daglig koordineringsmøte der vi planlegger driften og vurderer om vi skal avholde Sikker Jobb Analyse (SJA). Her kan vi for eksempel planlegge hvor kranførerne kan løfte materialer denne arbeidsdagen for at arbeidet skal foregå trygt, opplyser Tom-Arild Sørum, KU/SHA-inspektør for prosjektet. Byggherren Kultur- og idrettsbygg Oslo KF har gitt ansvaret for prosjekt- og byggeledelse til Åf Advansia.

– I tillegg har vi grensesnitt/koordineringsmøter med alle deltakere i prosjektet hver uke, tilføyer Sørum.

Annenhver uke samles også alle utførende på byggeplassen til HMS-kvarter.

– Alle trapper og stiger i bygget – og de er det ikke få av – er forhåndsgodkjent. Det er ønskelig at de merkes med SJA dersom det brukes stiger og arbeidsplattformer som ikke er forhåndsgodkjent av byggherre og hovedentreprenørens veileder/retningslinjer.

– Folk er flinkere til å bruke fallsikring, men festepunktet er ofte det svake leddet. Med mye arbeid i høyden er vi ekstra oppmerksomme på dette, sier Tom-Arild Sørum. (Foto: Jan Tveita)

– Grunnarbeidene og råbygget i betong er nå ferdig. Dette arbeidet sto Veidekke for, opplyser Christoffer Johnsbråten, HMS-koordinator i HENT, hovedentreprenøren som er godt i gang med de innvendige arbeidene.

Ryddig arbeidsplass

– Vi legger stor vekt på ryddighet på arbeidsplassen, understreker Sørum og Johnsbråten. Målet er til enhver tid et rent og tørt bygg (RTB).

– Ryddighet er ett av de beste HMS-tiltakene, mener Sørum. Å ha en ryddig arbeidsplass forebygger arbeidsskader og ulykker, samstemmer Johnsbråten.

Vernerunden

Hver tirsdag går alle entreprenørene vernerunde. Alle underentreprenører plikter å delta. Også Tom-Arild Sørum deltar på vernerunden som representant for byggherren.

– Rapporterer også de ansatte inn avvik?

Sørum og Johnsbråten svarer bekreftende på dette:

– Det meldes inn en del avvik, og da plikter vi å gi tilbakemeldinger om at avvikene skal rettes opp – enten av den som rapporterer eller av oss. Tilbakemeldinger er viktig for at alle ansatte skal erfare at avvikene følges opp, understreker de to.

– Når kan vi så slippe inn på det nye museet for å ta alle kunstskattene i øyensyn?

– Museet skal etter planen åpne for publikum i 2020, og vi er i rute, opplyser Ingunn Olsen, kommunikasjonssjef for byggeprosjekter i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune.

Du kan lese mer om HMS-arbeidet ved det nye Munchmuseet i HMS-magasinet nummer to fra i år!

Fakta om det nye Munchmuseet:

  • Byggeperiode: 2015 – 2019.
  • Areal: 26 313 m2 BTA.
  • Podium: 3 etasjer.
  • Tårn: 13 etasjer.
  • Total høyde på bygg: 57,4 m.
  • Publikumskapasitet: 500.000 per år, 2000 pr. dag.
  • Miljø: Energimerke A, 62 prosent reduksjon i CO2-utslipp i forhold til tilsvarende bygg.

·    Åpner for publikum i 2020.

 (Kilde: Oslo kommune)

Powered by Labrador CMS