Mer søvn er bra for helsen.

Vi sover mer under pandemien

De som jobber hjemmefra under pandemien, sover i gjennomsnitt litt over en halvtime lenger pr. natt, ifølge en svensk studie. Fordi søvnmangel er et økende samfunnsproblem, er det et positivt aspekt av hjemmekontor, mener svensk arbeidsmedisiner.

I studien fikk ansatte ved Gävle kommune i Sverige føre en dagbok over arbeids- og sovetiden hele uken, inkludert helgen, skriver nettstedet prevent.se. De har også måttet bære en måler på kroppen for å kartlegge hvor mye de satt, sto opp eller beveget seg. Undersøkelsen ble utført i løpet av mai-juli i fjor da ansatte byttet mellom å jobbe hjemmefra og å jobbe på kontoret.

Siden vi er bekymret for at hjemmearbeid fører til mer stillesitting enn når du jobber på kontoret, var et mål med studien å finne ut om dette stemmer. Men forskerne kunne ikke finne noen slik forskjell.

Like aktive

– De som var med på studien vår, satt like mye stille på kontoret som når de jobber hjemme. Så fjernarbeid trenger ikke å bety at du blir mindre aktiv. Men det er selvfølgelig viktig at arbeidsgiveren oppmuntrer til fysisk aktivitet, sier David Hallman, dosent i arbeidsmedisin ved Universitetet i Gävle.

Mer søvn

Et annet interessant funn i studien er at de dagene personalet jobbet hjemme, sov de i gjennomsnitt 34 minutter lenger enn dagene de jobbet på kontoret.

– Når du jobber hjemme, har du muligheten til å legge om rutinene litt og sove lenger selv om du fortsatt jobber åtte timer. Sannsynligvis fordi du unngår reisetid og andre forberedelser til arbeidet. Det kan ha en positiv innvirkning på helsen på sikt. For lite søvn kan føre til helseproblemer og kortere forventet levealder, og da kan en halvtime bety mye.

Like produktive

De fleste av deltakerne i studien mente at produktiviteten deres var den samme som før pandemien. 60 prosent oppga at produksjonen ikke har endret seg, rundt 20 prosent sa at den har endret seg til det bedre, og rundt 15 prosent at den har endret seg til det verre.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS