Ta mikropauser i arbeidet

Mikropauser er viktige for å hente seg inn igjen på jobben. Dessverre tar vi oss sjeldnere tid til dem, viser en ny svensk studie.

Publisert

Årsaken til at vi oftere og oftere dropper småpausene, er blant annet digitalisering og konstant tilgjengelighet, skriver det svenske nettstedet prevent.se. I det lange løp kan dette føre til økt psykisk uhelse, ifølge Ulf Ericsson, forsker ved universitetet i Lund.

I studien, publisert i tidsskriftet Working Life in Transition, fikk elleve ansatte i et stort forsikringsselskap i oppgave å føre dagbok over sine arbeidsoppgaver og hvor de fant tid til pauser. Forskerne gjennomførte også gruppeintervjuer med totalt 30 ansatte. Resultatene viste at mulighetene for mikropauser og avbrekk i arbeidet har blitt stadig mer begrenset for de ansatte.

En digital beinstrekk

– Dette forsikringsselskapet hadde to kontorer med ca. 20 minutters kjøretur imellom. Og noen av de ansatte jobbet begge steder. Det var mulig for dem til å gå under radaren i denne korte pendlingsfasen. Da lyttet de til lydbok eller Spotify, sier Ericsson.

– Noen brukte også det digitale rommet som et pauserom. De benyttet anledningen til å ta fem minutter på sosiale medier eller lese aviser før de kom tilbake på jobb. De tok så å si en digital beinstrekk, sier Ericsson.

Digitalisering og tilgjengelighet

Det faktum at mikropausene reduseres, skyldes delvis økt digitalisering og konstant tilgjengelighet. I forsikringsselskapet ble ansatte stadig eksponert for arbeid og kunder. De hadde mål å oppfylle, kundesamtalene ble registrert, og tiden de var borte fra telefonen kunne måles. Den økte synligheten ble også forsterket av at de jobbet i åpent landskap med glassvegger der det ikke var plass til å trekke seg tilbake.

– Det vi så i studien vår, er at det er denne effektiviteten som får disse mikropausene til å forsvinne. Vi betrakter dem ikke som noe som bør ivaretas, sier Ericsson.

Han mener at de reduserte mulighetene for å lade batteriene skyldes at ansvaret for å finne pauser i det moderne arbeidslivet i økende grad faller på den enkelte i stedet for å bli sett på som en utfordring i organiseringen av arbeidet.

Dette gjelder også for fjernarbeid, som har blitt mer vanlig under koronapandemien, og hvor vi kan flytte fra ett digitalt møte til et annet med bare et museklikk, uten noen pauser mellom dem. Resultatet kan i det lange løp være økt psykisk uhelse.

Intern og ekstern restitusjon

– Forskningen snakker om ekstern og intern restitusjon. Ekstern restitusjon er fritiden etter arbeidstid, og den interne er mikropausene i arbeidstiden. Det blir viktigere og viktigere for oss hvordan vi kommer oss til hektene igjen etter at vi har blitt utsatt for stressende situasjoner. Hvis vi ikke får den restitusjonen vi trenger, vil vi ende opp med en form for psykisk uhelse, sier Ulf Ericsson.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS