Mer enn 20 prosent av norske ledere har slitt med utbrenthet, og over 40 prosent har vært i risikosonen. Verst er det blant de yngste, der over 70 prosent har vært utbrent eller står i fare for å bli det.
Dette kommer fram i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice, utført blant over 2500 yrkesaktive over hele landet, både ledere og ansatte uten lederansvar.
Alltid tilgjengelig
Undersøkelsen har tatt for seg den nye digitale arbeidshverdagen og hvordan det påvirker oss å være tilgjengelige til enhver tid. Her kommer det fram at over 60 prosent av norske ledere enten har vært utbrent eller er i risikosonen for å bli det. Blant lederne under 35 år er tallene enda mer alarmerende. Her svarer over 70 prosent bekreftende på samme spørsmål.
– Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært stress som den største helsefaren i vårt århundre. Her i Norge ser vi at langvarige sykmeldinger stadig øker, og sykdommer som kan relateres til stress – herunder utbrenthet – utgjør rundt 80 prosent av langtidssykmeldingene. Når en så stor del av dem som fortsatt befinner seg tidlig i sin yrkeskarriere står i fare for å falle utenfor, gir det grunn til bekymring, sier direktør i Proffice Norge, Stein Andrè Haugerud.
Mannlige ledere er ”flinke piker”
Undersøkelsen bekrefter at mange ledere presser seg selv for hardt. Hele 65 prosent sier de er så pliktoppfyllende at jobben er en belastning, og ”Flink pike-syndromet” er langt fra forbeholdt ”pikene”. Riktignok sier hele 68 prosent av de kvinnelige lederne at deres pliktfølelse går så langt at det blir til belastning for dem, men de mannlige lederne ligger ikke så langt unna på skalaen med sine 63 prosent.
Også her ligger de største forskjellene mellom aldersgruppene: Ledere under 45 år merker belastningen i langt større grad enn deres eldre kolleger gjør. Haugerud tror yngre arbeidstakere er mer sårbare for å bli utbrent fordi de ennå ikke har den samme erfaringen og rutinene, og dermed er mer utsatte for stress.
En honningfelle
– Når man har alt man trenger i jobben tilgjengelig hele døgnet så lenge man er online, er det lett å fortsette arbeidsdagen hjemme – og ikke nødvendigvis bare av nødvendighet i perioder med stort arbeidspress. Det viser seg at det er de som setter seg høye mål og er mest engasjerte som jobber mest. Dette kan bli en honningfelle. Det er en etablert sannhet at det er de som brenner for noe som også blir utbrent, sier Haugerud.
Undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse AS, ble gjennomført i oktober 2013, og utgjør en del av den halvårlige arbeidsmarkedsrapporten Pama.