Det er skogforsker Giovanna Ottavini Aalmo ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som har fått støtte til å gjennomføre forskningsprosjektet, opplyser avisa Glåmdalen. Forskerne ved NIBIO ønsker å finne ut hvor mye stress og angst arbeidet som skogsmaskinfører medfører.
Seks maskinførere i Glommen Skogservice i Eidskog kommune i Hedmark deltar i undersøkelsen. I november vil de foreløpige resultatene presenteres under en konferanse på Lillehammer.
Måler puls og hjertefrekvens
– Vi har målt både puls og variasjoner i hjertefrekvens. I tillegg har deltakerne ført dagbok om hvordan arbeidsdagen har vært. Sammenligner vi dette med avvirkningstallene for de aktuelle, vil vi se hvor produktive de er, noe som er en del av undersøkelsen og hvordan det mentale påvirker arbeidet, sier skogforskeren.
Fra fysisk til psykisk krevende
Historisk sett har skogsarbeideryrket vært fysisk krevende, men den tida er over. Nå er det de mentale belastningene som sliter på skogsarbeideren, skriver avisa.
Undervegetasjon ved tynningshogst, viktige biotoper, kulturminner og hva slags terreng hogsten gjennomføres i, er blant de faktorene som påvirker maskinførere mentalt. I tillegg er det avansert utstyr i maskinen som skal håndteres, og maskinene har også en pris som gjør at effektiviteten må være høy for å forsvare innkjøp av dem.
Blir en maskinfører sliten, kan han fort gjøre feil som kan få konsekvenser for både utstyr og maskinfører.
Ti-timers dag
Avisa har snakket med maskinfører Tom Øyvind Malmerengen, som har jobbet i skogen siden tidlig på 1990-tallet. Det er først de siste årene han har eid sin egen skogsmaskin.
– Den koster over 2,5 millioner. Målet er å nedbetale den over fem år, forteller 43-åringen.
Det er en av grunnene til at han har en lengre arbeidsdag enn mange andre.
– Jeg forsøker å begynne klokka seks. Så holder jeg på til klokka fire. I tillegg kan det jo bli en times kjøring til og fra jobb, sier han.
Likevel vil han ikke bytte jobb med andre.
– Nei, jeg har jo en frihet til å styre hverdagen min selv som mange andre ikke har, sier han.
Selv har han ikke vært ute for de store uhellene i skogsmaskinen.
– Jeg har kun veltet en gang, men det har jo vært nære på flere ganger, sier han til avisen.