Det er professor og stressforsker Are Holen ved NTNU som sier dette til NRK.
– Stresshormonene er forhåpentligvis ganske langt nede, vi har fulgt en annen døgnrytme, og da er systemet tregt. Vi kan for eksempel ha glemt passordet til datamaskinen, og det tar en uke før vi er på høygir igjen. Men hvis vi bykser på i fullt gir med en gang, så kan vi svi av mer enn vi trenger, sier Holen.
Minimum tre sammenhengende uker
Du kan altså ha hvilt deg så godt i ferien at du føler deg sliten i en overgangsfase på ei uke. Men årsaken kan også være for kort ferie:
– I de fleste tilfeller, trenger vi cirka tre sammenhengende uker for å få stresshormonene ned på et lavt nivå.
– Er det skadelig ikke å ta sommerferie?
– Nei, bare man i løpet av året får hentet seg inn, så skal man være på den sikre siden. Det viktigste er den gode vekslingen mellom arbeid og hvile, mellom plikt og lyst, mellom rekreasjon og innsats, sier Holen.
For det kan også fungere å lade batteriene litt flere ganger i løpet av året, sier han.
- Ikke start for hardt
Hvis du starter for hardt i august, kan du bruke opp reservene du trenger utover høsten, forteller eksperten.
– Det første rådet er å planlegge ferien bedre, men ikke alle har en situasjon som gjør det mulig, og da må man forsøke å ha en god veksling i uka mellom arbeid og rekreasjon. Hvis vi bare er stresset, blir vi ofte syke og slitne. Er vi bare avslappet, blir vi fort dorske. Så det beste er en veksling, sier Holen, som råder deg til å tenke på hvordan du kan ha en god ettermiddag og helg for å ta deg inn igjen når du er sliten.