Hvis du synes det er litt tungt å være på jobben, kan det være du burde få deg litt frisk luft, skriver forskning.no. Ny forskning viser at bare en halv times spasertur tre ganger i uka gjør deg mer fornøyd og mindre stresset.
– Humørendringer kan bedre produktiviteten, og så er det jo viktig for den enkelte, sier Cecilie Thøgersen-Ntoumani, professor ved Curtin University i Australia.
Endrer hele dagen
Thøgersen-Ntoumani har undersøkt 56 ansatte ved University of Birmingham, der hun selv har arbeidet. Ingen av deltakerne rørte seg så mye til daglig, men gjennom ti uker skulle de gå en tur på 30 minutter tre hverdager, samt to ganger i helgen. Det er den anbefalte minimumsgrensen for bevegelse fra myndighetene.
To dager i uka rapporterte deltakerne om følelsene sine gjennom en app, både morgen og ettermiddag. Appen gjorde det mulig å rapportere følelsene mens de var ferskt i minne; en feilkilde andre forskningsprosjekter har slitt med.
Deltakerne ble i mye bedre humør enn en kontrollgruppe. De opplevde også mindre nervøsitet.
På grunn av innviklede beregninger og analyser kan ikke Thøgersen-Ntoumani sette noe presist tall på forbedringene, men hun anslår at man klatrer et halvt trinn opp en humørskala som går til 5.
Solid undersøkelse
Undersøkelsen får ros fra Anne-Marie Elbe, som forsker på motivasjon og idrettspsykologi ved Københavns Universitet.
– Dette er toppforskere, og det er veldig bra at de har gjennomført en intervensjonsstudie. Resultatene er også oppmuntrende: Det å gå kan nesten alle gjøre, sier Elbe.
Undersøkelsen viser at mosjon i arbeidstiden er til stor hjelp for de ansatte.
Ansatte som er mindre stresset og mer entusiastiske, er trolig mer produktive. Det burde man også undersøke, påpeker Anne-Marie Elbe.
– Man kan måle produktivitet og antall sykedager. Det vil være interessant for arbeidsgivere, mener hun.
Den beste turen
Det er flere ting Cecilie Thøgersen-Ntoumani ønsker å undersøke:
• Om endringene virker over tid.
• Om de gjelder andre bransjer og stillinger.
• Om turen påvirker søvn, livskvalitet, vekt og lignende.
• Om det er forskjell på ulike turer, for eksempel i naturen eller i byen.
Resultatene er publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in sports.