Skjermbriller-2

Du kan få briller av jobben

Jobber du foran en skjerm til daglig, kan du få databrille betalt av jobben. Halvparten av oss er ikke klar over ordningen, viser ny undersøkelse.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Rettigheten til såkalte databriller betalt av jobben, er ukjent for mange nordmenn. 48 prosent har ikke hørt om den, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund. Blant yngre er muligheten ukjent for to av tre, skriver Newswire.

– Det er overraskende mange som ikke vet om denne over 20 år gamle bestemmelsen. Mange arbeidsgivere er nok heller ikke klar over den, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Ordningen er hjemlet som en forskrift fra Arbeids- og sosialdepartementet. Et generelt brillebehov skal ikke dekkes av arbeidsgiver. Men har du behov for andre briller enn de du bruker til daglig når du sitter foran skjerm, har arbeidsgiver et ansvar. Det gjelder oftest personer over 40-45 år.

Også de som ikke bruker briller fast, kan få databrille dekket av arbeidsiver. Hos yngre kan det for eksempel dreie seg om korrigering av svak langsynthet eller skjeve hornhinner som byr på problemer ved skjermarbeid.

En databrille vil som oftest være en enstyrke-brille som er tilpasset avstanden til dataskjermen.

Også synsundersøkelse

Det eventuelle behovet en ansatt har for databriller avgjøres etter en synsundersøkelse hos optiker. Også undersøkelsen skal dekkes av arbeidsgiver.

– Arbeidsgiver har ansvar for å sørge for at de ansattes syn blir ivaretatt mens de utfører jobben. Det burde være interessant å innta en proaktiv holdning, for ansatte gjør en dårligere jobb og arbeider tregere hvis de ser unødvendig dårlig, sier Haugo.

Forskning har så langt ikke kunnet påvise at omfattende skjermbruk fører til øyeskader eller øyesykdommer.

Visuell ergonomi

– Det er imidlertid godt dokumentert at mange får plager av omfattende skjermarbeid, studier konkluderer med en andel på opptil 60-70 prosent, sier dosent Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Øyetrøtthet, en følelse av tørre øyne, fokuseringsproblemer, uklart syn og dobbeltsyn kan være tegn på at en databrille kan være til hjelp. Å måtte trekke seg litt unna skjermen for å se små detaljer godt, er en indikasjon på at du bør oppsøke optiker.

– God ergonomi for ansatte står ofte på agendaen ellers i arbeidslivet. Databriller kan kalles tilrettelegging for visuell ergonomi, de gjør at man får gjort jobben på en mer komfortabel måte, sier Helland.

Skjerm stresser synet

Av arbeidstakere som bruker briller, har kun 14 prosent en databrille som er helt eller delvis betalt av arbeidsgiver, viser tidligere undersøkelser fra Norges Optikerforbund. Ytterligere 18 prosent mener de kunne hatt behov for slike.

Øynene er ikke laget for å stirre på små ting og utføre nærarbeid over lengre tid.

– Øynene er mer avslappet når de ser på ting langt unna. På nært hold må flere muskelsystemer anstrenges. Blikket må samles for å se enkelt på nært hold, en muskel rundt øyelinsen må anstrenges for å se skarpt, og muskulatur i regnbuehinnen endres for å gi litt mindre pupille, sier Helland.

20-20-20

For å la øynene få slappe av litt, bør du ta jevnlige pauser fra skjermen.

– Amerikanere har en fin huskeregel for dette, 20–20–20. Hvert 20. minutt bør du se mot noe som er minst 20 fot unna, i minst 20 sekunder. 20 fot tilsvarer seks meter, sier Magne Helland.

Hvis sjefen lurer på hvor du har databrillebestemmelsen fra, finner du den her, nederst på side 25: http://www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=77946

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS