(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Flytt kontoret ut

– Arbeidet er ikke et sted, men noe vi gjør. Hvorfor skal vi begrense det til fire vegger? Vi er jo ute fordi vi trives og blir i godt humør av det.

Publisert

Dette sier Jenny Rungegård i eiendomsselskapet Castellum i Växsjö i Sverige til Arbetarskydd. Det var hun som fikk idéen til å bygge et kontor ute i det fri. Dette er – så vidt hun vet – det første utendørskontoret i både Sverige og Europa.

Det er mye å tjene på å legge en del av kontorarbeidet utendørs, og derfor burde utekontoret ses på som et ledelsesspørsmål, mener hun.

– Sykefraværet øker, det er stress og høyt tempo på jobben. Utendørskontoret er en måte å få ansatte til å trives bedre på ved å jobbe en liten stund ute, og en enkel måte for arbeidsgivere å bedret jobbhelsen på. Tenk bare på frisk luft, suset fra trærne og en duft av nyklippet gress.

Dagslys og ventilasjon

– Når vi skaper et kontor, er det to ting vi sliter med: Å få godt dagslys og god ventilasjon. De to tingene har vi jo helt naturlig utendørs, sier hun.

Tanken er ikke at det skal være et kontor der medarbeiderne skal arbeide hele dagen, men et supplement til det vanlige kontoret.

Utekontoret er aktivitetsbasert, og med­arbeideren kan velge om han vil være i sola eller i skyggen, sitte eller stå eller jobbe alene eller i en gruppe. Vi har sittegrupper rundt et kafébord, et møblert konferanserom med glasstak, ståpult med sviktende gulv, lange sittebenker med fotstøtte og innfelte bord.

Tenk på ergonomien

– Ergonomien er viktig, det er det som skiller utendørskontoret fra en vanlig uteplass, sier Rungegård.

I Växsjö leier Castellum ut kontorlokaler til 90 virksomheter. Utekontoret rommer 80 personer. Alla er automatisk oppkoblet til nettet, og det er tilkobling til strøm flere steder. Det ligger helt inntil bedriftenes kontorer, så det tar høyst et minutt for de ansatte å gå dit.

Ny tenkemåte

Å ha kontoret ute i det fri, handler om en ny måte å tenke på, mener Rungegård.

– Vi er så styrt av våre vaner. Jeg tror at vi bare må teste det og se om det fungerer. Og bli påminnet om muligheten. Man må jobbe med å venne seg til tankegangen, sier hun.

Bedriften har hatt utekontoret i et år, og den største utfordringen er å få flere til å utnytte det. Hun tror at omtrent halvparten av de 1200 medarbeiderne på området har testet det én eller annen gang, og en del bruker det regelmessig. Rungegård tror at de som ikke benytter det, glemmer at muligheten er der.

Rungegårds ønske er at brukerne skal bli flere, og at utendørskontoret skal kunne brukes en større del av året, til tross for at det kanskje ikke går så bra å jobbe på pc når det er minus ti grader ute.

– Vi skal respektere att klimaet og været til en viss grad påvirker hvilke arbeidsoppgaver som er behagelige å utføre utendørs. Utekontoret skal brukes fordi det er godt og fordi man har godt av det, understreker hun.

(arbetarskydd.se)

Dette er utendørskontoret

1. Gå gjennom hvilken type arbeid som kan gjøres utendørs: Lesing, møter, tankearbeid, telefonsamtaler osv.

2. Finnes det allerede en tilgjengelig ute­plass som kan brukes? Ha møter der, og gjør arbeid som ikke krever tilkobling til internett eller elektrisitet.

3. Tilpass uteplassen med enkle midler. Strømtilkobling, wifi, ergonomisk møblement samt sol- og værskjerming er de viktigste.

4. Oppmuntre medarbeiderne til å jobbe ute.

(Kilde: arbetarskydd.se)

Powered by Labrador CMS