Daglig leder Tore Huuse Øwre i begravelsesbyrået Kordahl & Toverud AS.
– Vi trenger mer nærhet og omsorg
Hvordan har hverdagen som begravelsesagent endret seg under koronakrisen?
HMS-magasinet har snakket med Tore Huuse Øwre, daglig leder i begravelsesbyrået Kordahl & Toverud AS
«Det har vært en helt fryktelig opplevelse å be folk om å holde avstand – å holde seg borte, og henvise til kontakt på telefon og nett. Vi er jo i en bransje der det mest naturlige er å gi en klem eller et håndtrykk, om det er egne folk eller pårørende. Men avstanden er dessverre et helt nødvendig HMS-tiltak for å kunne stå i jobb, vi klarer ikke å hjelpe noen hvis vi må være i karantene.
Vi gjør vårt ytterste for å hindre smittespredning. Verneutstyret bruker vi jo også til vanlig, for vi skal alltid ta høyde for at en avdød kan være en smittekilde. Men nå er vi nok mye mer bevisst på å bruke hele spekteret av utstyr - gummihansker, stellefrakk, maske, vernebriller, egne dresser og skobeskyttelse. Vi har i praksis mulighet til dekke oss helt.
For å gjennomføre seremoniene har vi vært nødt til å ta i bruk digitale løsninger. Stadig flere av seremoniene er streamet på nettet. Tidligere var dette et tilbud til fjerne slektninger og dem som ikke kunne være til stede. Nå er dette den eneste muligheten for øvrige familie, naboer og kolleger.
Etter den første uka med strenge koronatiltak har forståelsen endret seg hos folk flest. Nå vet folk at vi ikke kan møtes slik vi skulle ønske. Vi kan ikke samle så mange. Samtidig som folk forstår, er dette en ekstra belastning i sorgen.
Dette er en svært utfordrende tid for dem som allerede sliter. Ensomme blir sittende hjemme. De mister det sosiale livet. Selv om nye digitale løsninger er velfungerende og hyggelig, så er det ikke det samme som å være sammen.
Enkelte begivenheter i livet skal stå ut og være særskilte. En gravferd er et eksempel på en institusjon som er del av vår viktige kulturarv. Det å ha mulighet til å minnes og hedre, stå sammen i en sorg, kjenne og føle det, og oppleve at folk bryr seg, handler om folkehelse. I en ordentlig gravferd ligger det en fysisk tilstedeværelse. I dagens situasjon avskjærer vi dem utenfor den aller nærmeste familie fra å ha akkurat denne avslutningen. Ta seg tid til å tenke gjennom og minnes, prosessere og ta inn over seg at man har mistet en av sine nærmeste.
Jeg er redd Norge ikke kommer til å bli det samme igjen, nå tvinger det seg fram nye løsninger. Det er en frykt for at vi digitaliseres enda mer, når det vi trenger er mer nærhet og omsorg.»