Stressforsker Are Holen mener det er mye godt å hente ved å være del av et felles måltid hver dag. – I ferien bør man gjøre enda mer av dette, kjenne på hvor godt det er å være sammen med mennesker man setter pris på, sier han. (Foto: Colourbox)

– Ferie er helt nødvendig

Bli med stressforsker Are Holen inn i hans ferieverden, der det er mulig å finne den gode følelsen selv om det er aldri så hektisk på jobben.

Publisert

Det er kanskje den mest stressende tida på året – akkurat når du ser at første feriedag blinker i kalenderen din, og at du fortsatt har ganske mye ugjort på jobben.

Eller så er kanskje dette en bedre beskrivelse av din hverdag: Du har sendt av gårde alle e-poster, skrivebordet er ryddig, oppdragene er utført og alle vet hva de skal gjøre når du er borte.

Stressforsker Are Holen kjenner veldig godt til begge. Et langt forskerliv har gitt ham innsikt i hvordan folk flest lever sine liv, om det er før, under eller etter ferien.

– Noen må engasjeres hele tiden for at de skal føle seg vel, andre synes det er helt fint å koble seg fra. Det er de ulike behovene som styrer oss. Vi har våre mønstre, og slik er det bare. Enkelte liker planlegging og eksakt kunnskap om hva de skal gjøre og hvor de skal være, mens andre bare kan la humla suse, forklarer NTNU-professoren.

Nå er det ferie

Han er ikke så bekymret verken for den ene eller andre typen, Are Holen. Han er fullstendig klar over at begge typer trenger ferie. Det er bare et faktum at ferien må komme litt forskjellig inn i livene deres, etablere seg når det passer, og forhåpentligvis gi den beste effekten.

– Det helt sikre er at vi alle sammen trenger ferie. Vi har behov for å lade batterier og hente oss inn, slik dagens yrkesliv og hverdager er lagt opp. Alt dette forutsetter et slags avbrekk, at man gjør andre ting både kroppslig og mentalt, og skaffer seg andre inntrykk. Rett og slett få inn andre stimuli, mener professor Holen, før han presiserer:

– Men det finnes ikke bare én måte å feriere på, vi må først og fremst ta utgangspunkt i oss selv, samtidig som vi forstår hva som må til for å få utbytte av fridagene.

Rydd unna restene

Noen av hans generelle tips, som kan fungere for de fleste, er å hjelpe kroppen til å kvitte seg med restspenninger før ferien starter.

– Det er lurt å avslutte rester, gjøre seg ferdig med oppgaver og forpliktelser. Å ha uavsluttede oppgaver hengende over seg er forbundet med et visst stress, og ferien vil ikke komme i gang på den måten du ønsker.

Hvis man ikke rekker alt som skulle vært gjort, så kan det kanskje være bedre å gi noen timer eller en dag ekstra på jobben for å bli ferdig.

– Det er best å gå inn i ferien uten å tenke på alt man skulle og burde ha gjort. Så få det unna, er stressforskerens klare råd.

Feriemodus kommer

Uansett er det ingen grunn til panikk. Du kan med all sannsynlighet ta det helt med ro – for du vil finne feriemodus.

– Vi må akseptere at vi er forskjellige. Noen spenner av fort, andre trenger mer tid for å komme ned i turtall og stressnivå. Det er bare slik vi er skrudd sammen. Uansett er avbrekket både godt og viktig, selv om kropp og hode i utgangspunktet har mobilisert mot at det skal skje en endring. Da må man faktisk bruke litt energi på å innstille seg selv på at det kommer et skifte, og at dette er viktig for deg, sier stressforskeren med base hos NTNU i Trondheim.

Ta tre uker

Are Holen legger ikke skjul på at det er mange aktive valg man må gjøre for at ferien skal ha størst mulig verdi. Stresshormonene i kroppen lar seg ikke påvirke til å slappe av raskere enn du gir dem mulighet til – og alle er heller ikke like i sin nedtrapping når den kjenner feriefølelsen komme snikende.

– Noen går fort, noen litt langsommere, så du må gi stresshormonene en viss tid til å gå ned i turtall og dempe seg. Derfor er det viktig at du tar tre uker sammenhengende ferie, denne tiden er nødvendig for at alt skal falle på plass.

– Dersom du velger å ta jobbtelefonen eller svare på noen e-poster underveis, så må du ta med i betraktningen at det kan da enda litt lenger tid. Vi har ulike grenser for hva vi aksepterer i vår ferie, så det kan gå helt greit for mange å være delvis pålogget. Men det får en konsekvens i form av at du ikke gir stresshormonene nok fri, sier han.

Skifte omgivelser

Et av de andre aktive, og i Holens øyne viktige, valg er å skifte omgivelser når det er ferie. Det å ha ferie hjemme er ikke like omkoblende som det å ha ferie et annet sted.

– Det er godt dokumentert at denne vekslingen er viktig for hvor fornøyd du vil være med ferien. Vi snakker ikke nødvendigvis om de store endringene, men at man bytter ut hverdagens omgivelser med noe annet. Med nye inntrykk og utfordringer fra andre kanter vil hele organismen innstille seg på en annen tilværelse mye raskere. Vi går fra å være pliktstyrt (som det er mye av i hjemmet) til å få en hverdag som er mye mer lystbetont, konstaterer han.

Snudd på hodet

Are Holen mener bestemt at det nettopp er evnen til å øke det lystbetonte innslaget i livet som avgjør om du finner feriefølelsen på ordentlig – og balansen i livet rent generelt.

– Vi trenger så absolutt ferie, og vi har mer enn nok ferie i Norge til å få til disse verdifulle skiftene i livet. Likevel er det alle viktigst for oss å få til en god veksling mellom hverdagslig aktivitet, normalt høyt stressnivå, rekreasjon og hvile, sier 73-åringen.

Ferie og rekreasjonsmønsteret vårt er fullstendig snudd på hodet i løpet av de siste 100 årene. Vi har ikke lenger tungt fysisk arbeid som medfører at vi må hente oss inn igjen først og fremst med å hvile i ferien. Det er blitt helt motsatt.

– I dag handler hvile om å gjøre mer lystbetonte aktiviteter. Være sammen med mennesker man setter ris på, bruke kroppen på en annen måte, delta i aktiviteter – nettopp for å kjenne på denne gode vekslingen mellom hverdag og fridag, sier han.

Tung vei tilbake

For mange er det nettopp det å vende tilbake til jobben som kan oppleves som den største utfordringen med å ha ferie. Det går skikkelig tungt. Ingen ting sitter der det skal.

– Ta det helt med ro. Dette er helt normalt. Hva kan du forlange av deg selv når du har tillatt deg å gå helt inn i feriemodus og latt stresshormonene få fri? Spør Are Holen, og fortsetter:

– Vi er i et lavere turtall og skal opp igjen. Da bør man ikke begynne i full fart, men tillate seg å la det gå noen dager, kanskje et par uker. Først etter denne perioden vil man kjenne etter om reservene faktisk er der. Så ikke døm deg selv etter to dager, da er du definitivt ikke på topp.

Moderat alkoholinntak

Når du skal logge deg på nettverket etter ferien og oppdager at du har glemt passordet, så er det ingen grunn til bekymring. Det er et godt tegn på at du har vært fjernt fra hverdagen.

– Selv skal jeg gjøre så lite som mulig. Helst vil jeg at det ikke skal være noen ting annet enn det jeg har lyst til. Så da leser jeg når det passer, går en tur når det kjennes riktig. I tillegg bruker jeg yoga og meditasjon for å hente ro og tilstedeværelse, røper den meritterte stressforskeren, før han avslutter med en kort oppfordring knyttet til alkohol:

– Ikke fyll tomrommet ditt med alkohol. Gjør det med gode opplevelser.

Powered by Labrador CMS