Heldekkende plastmaske som åndedrettsvern er sikrere enn støvmaske. (Foto: Univern)

Støvmasker fungerer dårlig med skjegg

Skjeggete menn som er utsatt for mye støv på jobben, lever farlig. Arbeidstilsynet advarer mot dårlige engangsmasker.

Publisert

– Pustemasker er en del av verneutstyret. Det er viktig at bruken blir kartlagt og vurdert av arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap, sier Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet til NRK.

Han forteller at temaet også er viktig i bergverksindustrien. Sydvaranger gruver kjørte for ei tid tilbake et eget prosjekt på støv der de spesiallaget masker til sine ansatte.

Ikke tett nok

Skjeggete menn som er utsatt for mye støv på jobben eller pusser opp hjemme, lever farlig dersom de bare bruker vanlige støvmasker.

– Du får rett og slett ikke god nok tetting når du har skjegg, sier sivilingeniør Randi Hag til NRK.

Hun er yrkeshygieniker på yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus og har over 20 års erfaring med å utrede pasienter som har pådratt seg yrkesrelaterte skader og sykdommer.

– Maska gir falsk sikkerhet. Du tror at du er beskyttet mot farlige stoffer, og da gjør du gjerne mer uforsiktige ting. Finstøvet går rett ned i lungene, noe man bør unngå. Om dette skjer over lengre tid, eller støvet er veldig giftig, kan du få varige helseplager av dette, sier Hag.

Heldekkende maske

Løsningen er ei plastmaske som dekker hele ansiktet og som blåser inn ren luft via ei vifte.

– Det trenger ikke være helt tett rundt maska, men det er viktig at det er et overtrykk, slik at du ikke puster inn falsk luft. Det er gjerne en dyrere investering, men selve maska kan du bruke flere ganger.

Yrkeshygienikeren er klar på en ting:

– I teorien burde en være nybarbert når en tar på seg ei maske, men skjegget vokser jo i løpet av dagen, sier Randi Hag til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS