Halvparten av jordmødre i Sverige oppgir at de har fått hørselsproblemer på grunn av høylytte skrik fra fødende kvinner, melder NRK. Forskere ved Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg har undersøkt det akustiske miljøet ved en av Sveriges største fødeinstitusjoner.
Støy som under en rockekonsert
Resultatene som ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet BMJ Open, viser at støynivået i nesten halvparten av arbeidstiden overstiger grensen for daglig eksponering, som er 80 dB.
Ved 50 av 61 målinger var lydnivået i fødestuen over 115 dB – samme lydnivå som under en rockekonsert.
Blir stresset av lyder
Hele 55 prosent av de ansatte ved fødeavdelingen som deltok i studien, opplevde en form for hørselsrelaterte problemer.
– De vanligste symptomene var trøtthet og vanskeligheter med å forstå tale. En tredjedel av de ansatte hadde disse symptomene. Det var også noen klager på tinnitus, sier Sofie Fredriksson til forskning.se.
Hørselvern anbefales
– I fødeavdelingen føles det unaturlig å bruke hørselsvern. Noen av de ansatte var derfor lettet da vi anbefalte hørselvern. Det gjør det mer akseptabelt for dem å bruke ørepropper, sier Fredriksson.
– Andre tiltak for å skape et bedre lydmiljø kan være å tilby ansatte «lydpauser» mellom fødslene. Møterom og pauserom bør være i rolige og avslappende omgivelser, sier Fredriksson.
Jordmorforbundet ikke overrasket
Lederen av Jordmorforbundet i Norge, Hanne Schjelderup-Eriksen, sier til NRK at lydnivået på fødeavdelingene er et kjent problem.
– Dette var interessant forskning. Jordmødre opplever en god del støy på arbeidsplassen både gjennom kvinners smerteskrik og barnegråt, så dette er kanskje ikke overraskende funn, sier hun.
Schjelderup-Eriksen forteller at hun selv har hatt en kollega som fikk nedsatt hørsel på grunn av lydnivået på fødeavdelingen.
– Smerteskrikene kan være veldig høye, det er voldsomme krefter i sving under en fødsel. Det er fint at det forskes på dette, slik at man kan vurdere å sette inn forebyggende tiltak, sier Schjelderup-Eriksen.
Et mulig tiltak kan rett og slett være hørselvern.
– Det kan bli nødvendig å ta diskusjonen om hørselvern skal være tilgjengelig på fødeavdelingene. Hver enkelt avdeling plikter å ta vare på sine ansatte for å hindre at arbeidstakerne tar skade av arbeidsmiljøet sitt, sier Schjelderup-Eriksen til NRK.