Tidsklemma-YAYimages

Danske foreldre sliter med tidsklemma

Et flertall av danskene hadde sagt ja til å la den ene parten være hjemme med barna, hvis det hadde vært økonomisk mulig. Hovedårsaken er en hverdag spent til bristepunktet.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Yayimages.com)

La far eller mor gå hjemme mens barna er små, det er drømmescenariet for et flertall av danskene, viser en meningsmåling gjort for Avisen.dk.

– Det viser at det har skjedd et åpenlyst og markant holdningsskifte. Nå har vi faktisk lov til å si at vi gjerne vil være hjemme. Det kunne vi ikke for noen år siden, sier Helle Rosdahl Lund, leder av Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

Danskene er blitt spurt om de ville velge å la den ene parten gå hjemme med familiens barn hvis det kunne la seg gjøre økonomisk. Det ville 41 prosent, mens knappe 28 prosent er i tvil. 32 prosent sier nei til å la den ene forelderen være borte fra arbeidsmarkedet.

Hektisk tilværelse

Helle Rosdahl Lund peker på at vi lever en altfor hektisk tilværelse:

– Det her sier noe om hvor mange det faktisk er som føler seg voldsomt presset i hverdagen. De fleste har et ønske om å være sammen med barna de har valgt å få. Det er faktisk det gamle tradisjonelle familiemønsteret som en del altså higer etter, og som jo står i kontrast til målet om å få folk hurtig ut på arbeidsmarkedet, sier Rosdahl Lund.

Blir med drømmen

Men de langt fleste nøyer seg fremdeles med å drømme om et roligere familieliv, mener Lisbeth Røge Jensen, leder for Småbørnsfamilie-Foreningen.

– Jeg er overrasket over tallene. Vi kan jo innvende at det er enkelt å svare ja på en spørreundersøkelse. Ser vi på tallene, så er det nesten ikke mulig å sende barn tidligere og lengre i institusjon enn vi gjør i dag. Men jeg tror at vi har nådd en grense. Vi har kommet til et punkt der det er i ferd med å skje en forandring, og der vi begynner å våge å innrette oss annerledes, sier Røge Jensen, som selv har vært hjemme med barna sine mens de var små.

Følelser spiller inn

Lisbeth Røge Jensen mener at det ikke bare er det praktiske i hverdagen som får kvinner til å velge hjemmelivet. Det handler også om følelser.

– Det er også noe mentalt som endrer seg når vi blir foreldre - og kanskje spesielt for mødrene. Vi har jo ikke lyst til at gi barnet vårt fra oss, og hos noen vinner følelsene over fornuften, sier hun.

Fattige, men lykkelige

Leder av organisasjonen Forebyg Stress, Bjarne Toftgård, møter mange barnefamilier med en tettpakket tilværelse som gjør hver dag til en prøvelse.

– Mange småbarnsfamilier har svært store problemer med å få livet til å henge sammen. Det skal ytes noe på jobben, men det å ha små barn krever også at du er ressurssterk. Mange er plaget av dårlig samvittighet og føler at de bør være mer sammen med barna. De er i høyrisikogruppa for å få stress, sier Bjarne Toftgård.

Far eller mor hjemme?

Er det far eller mor som skal bake boller og legge puslespill istedenfor å gå på jobb? Erfaringene viser at det stort sett alltid er kvinnen. Mannen tjener som oftest mest, og så er det ganske enkelt hun som har lyst til å være hjemme.

– Jeg tror aldri jeg har hørt om en mann som har valgt å være hjemme, sier Bjarne Toftgård.

Men hjemmeværende menn finnes. I hvert fall har Helle Rosdahl Lund møtt flere menn som har valgt livet med små barn i en lengre periode.

– Jeg kan huske en mannlig bedriftsleder som valgte å være hjemme med småbarn i et år. Han sa til meg: – Vet du hva, Helle, nå er vi fattige, men lykkelige.

(Avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS