Livbåtøvelse

Tiårs-jubileum for HMS-studiet

HMS-studiet ved Høgskolen i Bergen fyller ti år i år. 700 studenter har tatt hele eller deler av studiet siden det så dagens lys i 2004.

Publisert

Rampe for livbåtøvelser. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Eli Jorunn Rørlien (Foto: Jan Tveita)

– En dyktig HMS-rådgiver klarer å koble teori og praksis, har mot til å si fra om farer og trusler og skaper engasjement for å tenke sikkerhet og helse på arbeidsplassen, sier Eli Jorunn Rørlien til nettsiden til Høgskolen i Bergen.

Eli Jorunn Rørlien er seniorrådgiver i Risk Management i Falck Nutec og en av initiativtakerne da HMS-studiene ved Høgskolen i Bergen startet opp for ti år siden.

– For en HMS-leder gjelder det å ha 360 graders blikk – å se både det psykososiale og fysiske arbeidsmiljøet, samt sikkerheten på arbeidsplassen, sier Rørlien.

Gir god kompetanse

– Det har betydd svært mye for meg å få den formelle kompetansen i HMS, sier Tone Orekåsa, som jobber i Arbeidstilsynet i Trondheim.

Hun har tatt alle de fire studiemodulene i HMS, Kommunikasjon og læring, Ledelse og endring, Verktøy i HMS-arbeidet og prosjektoppgaven.

Modulene kan tas enkeltvis eller som en helhet. Tar du alle modulene, får du 60 studiepoeng og kan bruke faget som påbygging til en bachelorgrad.

– Med bachelorstudiet i HMS har jeg fått muligheten til å søke interessante stillinger i HMS-faget.

Orekåsa hadde mye kompetanse før hun tok studiet, både gjennom utdannelse som sykepleier og gjennom diverse HMS-kurs.

– Likevel var det moduler av studiet som virkelig ga meg faglig påfyll, sier Orekåsa.

Samarbeidsprosjekt

Siden 2004 har Høgskolen i Bergen og Falck Nutec samarbeidet om å tilby HMS-studier. Studiet var det første i sitt slag i Norge, da modulen kommunikasjon og læring kom på høgskolens etter- og videreutdanningsprogram.

– Etter flere store ulykker offshore mente de store aktørene som Statoil og Hydro at det var nødvendig å øke oppmerksomheten på helse, miljø- og sikkerhetsarbeidet. Mange offshore-ansatte hadde lite formell kompetanse i HMS og bedriftskultur, sier Eli Jorunn Rørlien.

700 studenter har tatt hele eller deler av HMS-studiet siden det så dagens lys i 2004.

Både teori og praksis

– Studiet balanserer godt mellom teori og praksis og gir studentene god kunnskap om de forskjellige temaene innenfor HMS-kultur, sier Gisle Heimly, initiativtaker og høgskolelektor ved HiB.

Han er i dag studieleder for modulen om kommunikasjon og læring.

– Det er viktig for høgskolen at studiene holder høy kvalitet, og det gjør dette HMS-studiet. Vi får svært gode tilbakemeldinger, sier Heimly.

Opptakskrav et til studiet er generell studiekompetanse. Studiet gjennomføres på deltid på to-dagers-samlinger. Studiet består av fire moduler, som hver gir 15 studiepoeng.

(Høgskolen i Bergen)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS