Å skli og falle på jobben er en av de vanligste årsakene til sykefravær i EU. Her utgjør fallulykker ca. 14 prosent av skadene som fører til mer enn tre dagers fravær.
Skliulykker blir ofte bagatellisert, men kan føre til skader og langvarig sykefravær. Derfor vil det svenske Arbeidsmiljöverket nå gjøre noe for å redusere omfanget av slike ulykker. 500 svenske arbeidsplasser skal kontrolleres. I Sverige registreres det ca. 5000 arbeidsulykker med sykefravær i året, der årsaken er at folk har sklidd og falt på jobben.
Alle kan snuble og falle
– Alle kan skli eller snuble, hvor som helst, uansett alder, yrke eller helsetilstand, og konsekvensene kan bli alvorlige, sier Ingegerd Glimberg, prosjektleder for kampanjen. Vanlige skader i forbindelse med fallulykker er brudd i håndledd og armer, føtter og ankler.
Hotell og restaurant
Mellom juni og september skal Arbetsmiljöverket besøke hotell og restauranter og næringsmiddelindustri. Også engros- og detaljhandel, lager, stål- og metallindustri kan vente seg inspeksjoner.
Våte gulv og flater
De vanligste årsakene til skliulykkene er vått eller glatt gulv eller is på gangflater. Dårlig orden er gjerne årsak til at ansatte snubler i gjenstander som ligger i veien, for eksempel i korridorer.
Det er viktig at arbeidsgiverne gjør noe med det som fører til at folk snubler eller sklir, for eksempel gjør noe med våte eller glatte gulv, løse kabler eller verktøy og paller.
– Det er ofte enkelt og kostnadseffektivt å gjøre noe med dette. En begynnelse er å undersøke hvor risikofaktorene på arbeidsplassen er og bedømme risikoen, sier Glimberg.
Tiltak mot fallulykker
* Bruk rister og matter for å redusere risikoen for å dra med søle fra sko inn på arbeidsplassen. Lag rutiner for å fjerne søle og fuktighet fra gulv.
* Tenk på hvor du best kan plassere utstyr for å redusere risikoen for fallulykker.
* Ryddighet, orden og godt vedlikehold reduserer risikoen for at folk sklir og faller.
* Rydd vekk snø og strø gangveier rundt arbeidsplassen om vinteren.
Satsingen mot fallulykker er en del av en felles europeisk kampanje, melder Arbetsmiljöverket.