Fire av ti svenske selgere som kjører bil i tjenesten, har vært utsatt for en ulykke. Likevel har få arbeidsgivere en trafikksikkerhetspolicy, viser ny undersøkelse.
I februar gjennomførte det svenske selgerforbundet Säljarnas en undersøkelse om trafikksikkerhet og arbeidsmiljøansvar blant sine medlemmer. Av 1100 svar oppgir bare én av fire at arbeidsgiveren har en trafikksikkerhetspolicy. Hele 85 prosent har aldri fått noen undervisning i trafikksikkerhet eller bilkjøring av sin arbeidsgiver, opplyser nettstedet prevent.se.
Nedslående
Wilhelm Kaldo, forbundsjurist hos Säljarnas, påpeker at arbeidsgiver plikter å vurdere og forebygge risiko i arbeidsmiljøet. Han synes at resultatet er nedslående.
– Selgere med bilen som arbeidsplass utsettes i dag for unødvendig risiko. Situasjonen er trolig en kombinasjon av uvitenhet og glemsel hos arbeidsgiverne. Det er ikke selvsagt at bilen oppfattes som en arbeidsplass, sier Kaldo i en kommentar.
Undersøkelsen viser også at én av fire selgere har fått fysisk besvær eller blitt dårlig av stress i forbindelse med tjenestekjøring. Framfor alt gjelder dette kvinner. Flere enn halvparten av selgerne bryter mot trafikkregler og/eller virksomhetens policy for å rekke alle sine arbeidsoppgaver. Én av fem har dessuten kjørt bil når de ikke har vært i god nok form til å gjøre det.
Arbeidsgiver ikke syndebukk
Men Lennart Svahn, forbundsleder i Säljarnas, vil ikke bare skylde på arbeidsgiverne.
– Saken er mer sammensatt, og vi må håndtere den på bred front. Det handler om bevisstgjøring og at arbeidsgiver, faglige organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og myndigheter som Arbetsmiljöverket gjør felles sak for alles beste. Jag er den første til å ønske en dialog velkommen for å løse spørsmålet, sier Svahn.