Varmt-kontor-CB1239635

Danskene svetter og fryser på jobben

Danskene svetter på jobben om sommeren og fryser om vinteren.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Svetter du mye på jobb om sommeren og hakker tenner av kulde på kontoret om vinteren? Da er du ikke alene, viser en ny dansk undersøkelse, som omfatter rundt 1700 medlemmer i yrkesorganisasjonen HK/Privat. Dette skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau. Undersøkelsen viser at nesten hver tredje danske har det for varmt på jobben om sommeren, mens hver fjerde fryser om vinteren.

Arbeidsgivernes ansvar

Ifølge HK/Privat bør landets ledere ta undersøkelsen på alvor. Ellers risikerer de ansatte å bli syke, heter det.

– Arbeidsgiverne har plikt til å sørge for at temperaturen er til å leve med året rundt. Den skal ligge mellom 20-22 grader og skal ikke overstige 25 grader, sier Svend-Erik Hermansen, arbeidsmiljøkonsulent i HK/Privat.

Likevel viser undersøkelsen at en lang rekke arbeidsgivere ikke gjør noe for å holde den rette temperaturen på arbeidsplassen.

43 prosent av de spurte som arbeider i bedrifter med kuldeproblemer, svarer at lederne ikke har satt i gang tiltak for å varme opp arbeidsplassen.

– Det er ille at så mange arbeidsgivere lukker øynene for problemene med kulde og varme. Ta det opp med de arbeidsmiljøansvarlige, de som arbeider med å forebygge dårlig arbeidsmiljø, sier Hermansen.

Ikke anledning til påbud

Hos det danske Arbejdstilsynet forteller Jens Dissing, tilsynssjef i Tilsynscenter Syd, at det hver dag er henvendelser om arbeidsplasser med svært høye temperaturer.

– Vi får fire til fem henvendelser om dagen i sommerperioden. På landsplan vil jeg anslå at det dreier seg om 20 henvendelser om dagen, sier Dissing.

Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen skal ligge mellom 20 og 22 grader på arbeidsplassen. Likevel gir de langt høyere temperaturene som mange ansatte opplever nå for tiden, ikke tilsynsmyndighetene anledning til å pålegge arbeidsgiverne å ta affære.

– Når DMI varsler hete- eller varmebølge, så er det en ekstraordinær situasjon. Da kan vi bare råde de ansatte til å lufte ut, drikke kaldt vann og kle seg etter forholdene, sier Dissing.

Du må bli på jobben

Medarbeidere har heller ikke rett til å legge ned arbeidet og gå hjem hvis temperaturen på arbeidsplassen er for høy eller for lav.

- Hvis sjefen stadig sitter på gjerdet selv om de ansatte har gjort ham oppmerksom på problemet, vil jeg råde alle til å ta kontakt med sin fagforening, sier Svend-Erik Hermansen.

(Ritzau)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS