Er alt arbeidstøy tilpasset kvinner? (Foto: Jan Tveita)
Arbeidsklær er utformet ut fra funksjonalitet og sikkerhet, og er i hovedsak laget for menns kropper. Men både kvinnene, mennene og arbeidsgiverne ønsker nå å gjøre klærne bedre tilpasset kvinnekroppen. Dette arbeidet er i gang, skriver forskning.no.
Forsvaret og Helly Hansen er involvert i et forskningsprosjekt der Mari Bjerck, stipendiat ved SIFO og Copenhagen Business School, har samarbeidet med sosialantropolog og forskningsleder ved SIFO Mari Rysst og kriminolog Cecilie Basberg Neumann, seniorforsker ved AFI.
– For oppdragsgivernes del har nok det viktigste vært at vi skulle finne fram til konkrete løsninger på arbeidstøy for kvinner. For oss som forskere er det like interessant å se på dette i et kjønnsperspektiv, sier Bjerk.
Ut på 15 arbeidsplasser
I 2009 og 2010 gjorde de tre forskerne intervjuer og deltakende observasjon ved 15 ulike arbeidsplasser i Norge. Noen av dem ble fulgt opp flere ganger, blant annet i forbindelse med testing av arbeidsklær.
– I utgangspunktet trodde vi kvinnene var misfornøyde med arbeidstøyet sitt, og at de ønsket seg mer kvinnelige klær. Men det gjør de ikke. De ønsker seg derimot mer behagelige klær, som ellers er like guttas, forteller Rysst.
På den ene siden ønsker kvinnene ikke å stikke seg fram, samtidig som de vet at de er synlige i kraft av å være kvinner.
En balansegang
På arbeidsplassene, som er alt fra oljerigg, fiske og bygg- og anlegg, til veiarbeid, gartnervirksomhet og bilverksted, ser forskerne at det foregår kontinuerlige forhandlinger om kjønn. Forhandlingene skjer både på og utenfor arbeidsplassen, og både kvinnene og mennene deltar.
– Mennenes reaksjoner betyr mye. For kvinnenes del er det like lite ønskelig å få negative reaksjoner på at de er for tøffe, som på at de er altfor kvinnelige, med sminke, lange negler og lignende, forklarer Bjerck.
– Kvinnene forsøker å finne en balansegang mellom det å være akkurat passe kvinne, og være akkurat passe ikke-kvinne. Det er et toegget sverd. Mange overveielser må gjøres, og man må vokte seg, utdyper Bjerck.
– De må passe på at de er innenfor det som anses som passende anstendig for en kvinne. Men blir de for maskuline, kan de mistenkes for å være lesbiske, og det vil de ikke, forklarer Rysst.
Mister konsentrasjonen
– Men mennene har stor forståelse for at kvinnene ønsker en annen bekledning. De vil bare ikke at den skal skille seg så mye fra deres tøy, utover at den passer deres kropp bedre, sier stipendiaten, og legger til:
– Mennene i undersøkelsen sier at de ikke synes kvinnene skal vise for mye at de er kvinner. Begrunnelsen deres er at kvinnene da vil ta bort konsentrasjonen deres i jobben. Det betyr at kvinnene må være på en helt bestemt måte ved disse arbeidsplassene.
– Ikke være redd for å bli skitten på henda, og å kunne ta i et tak, er begreper som går igjen, forteller stipendiat Mari Bjerck.