Siste nytt:
Nito: Skritt i riktig retning for oljepionerene
Stortinget har endelig vedtatt at oljepionerene skal få en egen kompensasjonsordning.
Det tas imot med glede av Norges ingeniør- og teknologorganiasjon Nito.
– Selv om vedtaket er et viktig skritt på veien, så er vi ikke i mål, uttaler president Kjetil Lein i en pressemelding.
Han påpeker at tidshorisongen fortsatt er uviss. Det samme gjelder hvem som skal omfattes av ordningen.
– Dette handler om mennesker som jobbet under svakt regelverk, dårlige tekniske løsninger og med utilstrekkelig verneutstyr. De ble utsatt for boreslam og giftige kjemikalier som førte til store helseskader, alvorlig sykdom og død. Det var på høy tid at de ble hørt, uttaler Lein.
LO planlegger markering foran NHOs årskonferanse
(NTB:) Deltakere på NHOs årskonferanse i januar må passere aksjonerende LO-medlemmer. Organisasjonen planlegger markering til støtte for dagens sykelønnsordning.
Tidligere denne måneden brøt forhandlingene om en ny IA-avtale mellom LO og NHO sammen. Dagens avtale skal redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet.
– Hvis vi godtar at sykelønna reduseres, er det de med dårligst lønn og betingelser som blir hardest rammet. Det er ikke en velferdsstat verdig, sier leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, til FriFagbevegelse.
Mens LO avviser enhver endring av sykelønnsordningen, mener NHO at alt må kunne diskuteres for å snu utviklingen i sykefraværet.
Som en reaksjon planlegger LO flere markeringer under NHOs årskonferanse 8. januar. LO-medlemmer vil møte deltakerne ved Oslo Spektrum med faner om morgenen, arrangere et seminar om sykelønn midt på dagen, og møte gjestene til NHOs festmiddag med faner fra ulike fagforeninger på kvelden.
– De skal få være på middagen i fred. Men vi ønsker å vise fram at vi er mange på grunnplanet som forsvarer ordningen med sykelønn, sier Gjerstad til avisen.
Liten økning i ledigheten
(NTB:) 77.300 personer er registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav ved utgangen av desember. Det utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken.
Justert for normale sesongvariasjoner var det 400 flere som var registrert som helt ledig eller arbeidssøkere på tiltak i desember.
– Ledigheten fortsetter å krype noe oppover i desember. Det siste året har vi fått flere ledige i alle fylker og yrker. Mye av denne økningen skyldes flere arbeidssøkere fra Ukraina. De siste månedene har likevel økningen i ledighet begynt å flate noe ut, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Ny HMS-ansvarlig i GK
Navneet Grewal Bajwa (34) er ansatt som ny konserndirektør HR i GK og får totalansvaret for strategisk HR- og HMS-ledelse av konsernets samlede virksomhet i Norge, Sverige og Danmark.
Navneet er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen (2015), med fordypning i strategi og ledelse. Hun kommer fra stillingen som senior manager i PwC Consulting.
– Jeg har lært å kjenne GK som et selskap med sterke verdier og tradisjoner og jeg ser frem til å være med å løfte selskapet til nye høyder, sier hun i en pressemelding.
Spør HMS-rådgiverne:
-
Bedriftshelsetjenesten skal inn i byggeplanlegging
-
Skal arbeidsgiver dekke progressive databriller?
-
Trusler og utagering
-
Støy i kontorlandskapet
-
Tiltak mot rusproblemer?
-
Opplæring av nye AMU-medlemmer
-
Vernearbeid uten verneombud?
-
Kan ansatte på skolen dele toalett med elevene?
-
Språkutfordringer i HMS-arbeidet
-
Bytte såler i vernesko?
-
Krav om helsesertifisering?
-
Krav om psykososial undersøkelse?
-
Kan arbeidsgiver gi pålegg om helseundersøkelser?
-
Ferie er viktig HMS
-
Krav til opplæring ved arbeid i høyden?
-
Riktig sikkerhetsopplæring i bruk av arbeidsutstyr
-
Slik legger du til rette for gravide på jobben
-
Helseundersøkelse for deltidsansatte?
-
Tilrettelegge hjemmekontor?
-
Spesialtilpasset verneutstyr
-
Vernehjelmer er ferskvare
-
Tiden etter pandemien
-
Kan vi rusmiddelteste ansatte?
-
Hvilke bedrifter er pålagt BHT?
-
Hvem har ansvaret for smittevernet på arbeidsplassen?