Et eksempel på en sprøyte der en lås automatisk dekker over kanylespissen etter bruk. (Foto: Arbetsmiljöverket).
Et eneste nålestikk eller en kuttskade kan smitte pleie- og omsorgspersonell med hepatitt B, C og hiv. For å få ned tallet på ulykker som kan føre til uhelbredelige sykdommer, har det svenske Arbetsmiljöverket innført nye regler fra 1. mai i år. De endrede forskriftene har til hensikt å forebygge stikk- og kuttskader som kan føre til smitte.
Mange tusen utsatt
Et tusentalls mennesker risikerer å komme i kontakt med smitte fra ulike kroppsvæsker i sitt arbeid. Det inntreffer opp til 10 000 stikk- og kuttskader pr. år i den svenske helse- og omsorgstjenesten. Hjemmehjelpere er et eksempel på en yrkesgruppe som utsettes for større smitterisiko fordi stadig flere eldre får omsorg i hjemmet.
Et alvorlig problem er at en del yrkesgrupper håndterer brukte kanyler svært risikofylt, blant annet innpakket i toalettpapir.
Ingen skal oppleve å bli smittet
– Ingen skal måtte bli smittet av en livstruende infeksjon i sitt arbeid. Og ikke heller måtte føle den uro og angst som det innebærer å frykte at man bærer på en slik infeksjon, sier Bernt Nilsson, avdelingssjef på Arbetsmiljöverket.
– Til tross for store informasjonskampanjer om risikoen forbundet med stikk- og kuttskader reduseres ikke skadene. Derfor trenger vi nye og mer effektive regler på dette området, sier Nilsson.
Mange yrkesgrupper
Forskriftene gjelder for eksempel helse- og omsorgsarbeidere, folk som jobber med omsorg for barn, veterinærer, akupunktører, tatoverere og piercere, folk som håndterer avfall, tannpleiespersonell, politi og redningstjeneste.
– Arbeidsgiverne må heve bevisstheten om risikoene og innføre bedre rutiner for å beskytte sine ansatte, sier Nilsson.