Det kan være uheldig for helsen å sitte stille i lengre tid, selv om du er fysisk aktiv 30 til 60 minutter om dagen, slik anbefalingene fra helsemyndighetene lyder.
Dette viser ny rapport fra danske Vidensråd for Forebyggelse. Rapporten forteller at over 40 prosent av danskene primært har stillesittende arbeid, og tallet er stigende. Den stillesittende atferden kan medføre en økt risiko for å utvikle livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes – selv om vi lever opp til de generelle anbefalingene om å være fysisk aktiv i minimum 30 minutter om dagen, skriver nettstedet arbejdsmiljoviden.dk.
– Selv når vi følger de generelle helserådene, kan vi akkumulere stillesittende arbeid i en så stor grad at det faktisk får en negativ helsemessig effekt, sier Kristian Overgaard, leder for arbeidsgruppen bak rapporten.
Arbeidsplassen kan bidra
Forskerne kan ikke komme med generelle anbefalinger om hvor mange timer vi bør sitte ved skjermen i løpet av en arbeidsdag, og hvor mange pauser vi bør ta. Men at det er en god idé å ta små aktive pauser i løpet av arbeidsdagen, er Overgaard ikke i tvil om:
– Det er en fornuftig idé å gi medarbeiderne anledning til å avbryte det stillesittende arbeidet med korte og aktive pauser. Og det behøver bare være lett fysisk aktivitet, sier han.
Skap variasjon i arbeidet
Å legge inn pauser og variasjon i arbeidet hjelper også med å forebygge smerter i muskler og ledd. Det er ett av budskapene i kampanjen Job og krop, som Videncenter for Arbejdsmiljø står bak.
– Variasjon er stikkordet. Det forebygger at du får vondt i nakke og skuldre. Så skap så mye variasjon som mulig i arbeidet, og ikke sitt i den samme stillingen hele tiden, sier Karen Søgaard, professor ved Syddansk Universitet.