Anders Cederberg var brannkonstabel på et arbeidslag bestående av ni mann på Katarina brandstasjon i Stockholm. Nå er tre av de ni brannmennene rammet av kreft.
Den rosa brannbilen er stiftelsen Brandmännens Cancerfonds symbol på brannmennenes kamp mot kreft. Brannbilen kan allerede sees i operativ tjeneste i Stockholm gater. (Foto: Jan Tveita)
– Jeg fikk kreftdiagnosen i fjor, og den kom som et sjokk, forteller Anders Cederberg. Sjokket ble ikke mindre av at vi nå var tre mann på samme arbeidslag som var rammet av den alvorlige sykdommen. Og vi snakker vel å merke om tre relativt unge og veltrente menn, understreker han.
Starter forskningsfond
I dag sitter Anders Cederberg i styret i den nyetablerte stiftelsen Brandmännens Cancerfond. Stiftelsen skal samle inn penger som skal gå til forskning på sammenhengen mellom brannmannsyrket og kreft:
– Til tross for at brannmenn er det yrket som det forskes mest på i hele verden, finnes det fremdeles hvite flekker på kartet, sier Cederberg. Det trengs mer forskning på hvordan brannrøyken utvikles i forbindelse med ulike kjemikalier som brannmennene eksponeres for gjennom huden og luftveiene.
Stiftelsens formål er derfor å samle inn penger for både å kunne utvikle bedre metoder og utstyr, og mer vitenskapelig forskning omkring hvordan kreftrisikoen som brannmenn utsettes for kan reduseres.
Knyttet til brannyrket
– Forskningen har allerede lenket visse kreftformer til brannyrket, for eksempel testikkelkreft, prostatakreft, leukemi og magekreft. Denne sammenhengen er dokumentert, understreker Cederberg. I tillegg finnes det andre krefttyper som det forskes videre på.
I løpet av kort tid lanserer innsamlingsaksjonen et telefonnummer der givere kan donere penger til stiftelsen.
– For Sveriges brannmenn er det livsviktig at de som stoler på å bli reddet, selv bidrar til å redde redderne, sier Anders Cederberg.