En lett vernevest beskytter polititjenestemenn bedre under henteoppdrag. (Foto: Jan Tveita)
Den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildal ble knivdrept da han sammen med en kvinnelig politistudent skulle hente en psykiatrisk pasient i Mo i Rana. En 62-årig mann skulle innlegges på Nordlandssykehuset i Bodø. De to polititjenestefolkene valgte å vurdere oppdraget som ufarlig og gjorde lite for å sikre seg bedre mot farlige situasjoner.
– Det er åpenbart at tjenestemennene la størst vekt på opplysninger om at vedkommende ikke var farlig, sier politimester Håvard Fjærli i Helgeland til NRK.
Ser på rutinene
Politidrapet i Mo i Rana kan føre til at politiet får strengere sikkerhetsrutiner når de skal hente psykiatriske pasienter i fremtiden. Politiet på Helgeland ble advart mot at 62-åringen hadde kniv.
– Som følge av denne saken skal vi naturligvis gjennomgå rutinene våre for slike oppdrag. Det kan bli aktuelt med skjerpelser, uten at jeg skal konkludere på forskudd, sier Fjærli.
Krever verneutstyr
"
Arne Johannessen.
– Det er store forskjeller i praksis mellom politidistriktene, sier lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen. Det er også forskjeller mellom nyutdannede politifolk som blir lært opp i bruk av slikt utstyr, og den eldre garde som har et annet forhold til dette.
Johannessen ønsker både debatt, og klarere retningslinjer.
– Det er også et klart ønske om mer bruk av verneutstyr, spesielt lett vernevest, for å sikre oss sjøl, sier Johannessen.
Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet i en politiaksjon torsdag i forrige uke. 62-åringen ble samme dag siktet for overlagt drap. Han er nå varetektsfengslet i fire uker, og er overført til psykiatrisk sykehus i Bodø.
11 politidrap etter krigen
Politidrapet onsdag 22. april er det andre i Norge på to måneder. Totalt 11 norske politimenn er drept i tjeneste siden 2. verdenskrig. I 1998 ble to polititjenestemenn ble drept under en politiaksjon på Austbø på ytre Helgeland.