En rettavgjørelse i Umeå tingrett åpner for at svenske verneombud kan stilles for retten. Det har fått fagforeninger og verneombud til å se rødt.
Det aktuelle verneombudet sto tiltalt for en arbeidsulykke ved Teg-kirken i Umeå i 2005. Verneombudet ble selv skadd i ulykken, som inntraff da sjaktmasser raste ned under graving. Etterpå ble både verneombudet og plassjefen tiltalt for arbeidsmiljøbrudd, melder det svenske nettstedet Du & jobbet.
"
Dommen har skapt uro om hva som egentlig gjelder.
Aktor mente begge hadde vært grovt uaktsomme og utsatt andre for fare. Han mente at verneombud har stor myndighet til å stanse arbeid. Verneombudet er derfor ansvarlig for å reagere om det trengs.
Forsvareren mente derimot at det ikke finnes støtte i loven for å tiltale verneombud. Verneombud har intet strafferettslig ansvar.
Dette var første gang et verneombud ble tiltalt i Sverige. Mange verneombud og tillitsvalgte var derfor på plass under rettssaken i Umeå.
I dommen, som falt 4. juni, ble det tiltalte verneombudet frifunnet. Men rettsavgjørelsen er skrevet slik at den åpner for at verneombud kan tiltales i fremtiden. Dette har skapt stor uro blant svenske verneombud.
Forsurer allerede det praktiske arbeidet
Mats Palm, hovedverneombud ved Tour & Andersson, tror det vil bli vanskelig å rekruttere verneombud i fremtiden.
- To av verneombudene tenker allerede på å slutte. De sier at de ikke vil risikere å bli tiltalt i tilfelle de ikke får med seg alle risiki på arbeidsplassen.
Han frykter at mange verneombud påvirkes av dommen. Ikke bare fordi den skaper uro, men også i det praktiske arbeidet.
- Vi sier fra om veldig mye på arbeidsplassene, men vi dokumenterer det ikke så ofte. Nå må vi dokumentere mye mer og oftere stanse arbeid. Det er slutt på de uformelle samtalene over en kopp kaffe, som har fungert så bra på mange arbeidsplasser.
Han undrer også på om det svenske arbeidstilsynet har ressurser til å håndtere alle tilfellene av stanset arbeid, som ventes å komme.
- Allerede i dag er det vanskelig å få ut en inspektør samme dag. Hvordan skal de kunne håndtere økningen?
Ber ministeren komme på banen
Både verneombud og politikere ber det svenske arbeidstilsynet og arbeidsmarkedsministeren Sven Otto Littorin komme på banen og klargjøre hva som egentlig gjelder. Flere har tatt til ord for at arbeidsloven må endres. Det må ikke være tvil om at verneombud ikke kan tiltales.
Torbjörn Björlund, som sitter i den svenske Riksdagen for venstrepartiet og også leder arbeidsmiljøutvalget, konstaterer at dommen reiser en rekke spørsmål:
- Den kan innebærer at flere vil reise tiltale mot verneombud. Det kan rasere ufattelig mye av arbeidsmiljøarbeidet og gjøre det vanskelig å rekruttere nye verneombud. Hvem tør å bli verneombud under slike forutsetninger, spør han?
Björlund sier han oppfattet arbeidsmiljøloven innebar at arbeidsgiveren alene er ansvarlig for arbeidsmiljøet. Det er ikke realt verneombud har arbeidsgiveransvar. Det burde aldri blitt noen rettssak, mener han.