Jobbadel cb542000
Den nye jobbadelen
De starter arbeidsdagen når de har lyst. De går hjem når de vil. Og de tar langhelg når andre må jobbe.
Tøyelige arbeidstidsordninger med hjemmekontor, fleksitid og gunstig avspasering vinner innpass i arbeidslivet. Eller i alle fall i deler av det.
– «Alle» er opptatt av fleksibilitet. Men den er ofte av en type våre medlemmer ser veldig lite av, sier Ove Magnus Halkjær, informasjonssekretær i Handel og Kontor.
Bjørn Lau, avdelingsdirektør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, sier det er særdeles viktig for menneskers helse og trivsel å ha kontroll over egen arbeidssituasjon.
– Å ha slik kontroll kan brukes som og oppfattes som en form for belønning. Det åpner muligheten for at arbeidsgivere kan bruke dette bevisst, sier Lau.
Forskeren synes det er svært interessant at det har oppstått en ny form for klasseskille i arbeidslivet, mellom fleksijobberne og dem som har liten mulighet til å påvirke når de skal jobbe og ta fri. Turnusarbeidende i helsevesenet og butikkansatte tilhører denne gruppen.
– Hvis fleksibilitet skal gjelde alle, så er det viktig at også medarbeidere på «gølvet» får innflytelse på vaktlister og liknende. Det heter seg at vaktplaner skal settes opp i samråd med tillitsvalgte, men det skjer dessverre ikke alle steder, påpeker Halkjær.
– Enkelte steder er det fortsatt stoppeklokkementalitet. Det blir lagt merke til hvis man kommer to minutter for sent, men ikke hvis man jobber fem minutter over tiden, sier han.
Psykologiprofessor Stein Knardal, også ved Stami, mener fleksitid kan ha positive virkninger på helse og trivsel.
– Med fleksitid har man større mulighet til å innrette arbeid og fritid i forhold til hverandre, sier han.
Kilde: Den nye jobbadelsen (Dagsavisen)
"