Kronisk søvnløshet er en like viktig årsak til at folk blir uføre som angst og depresjon, mener søvnforsker Børge Sivertsen ved Universitetet i Bergen. Han er den første i verden som dokumenterer en direkte sammenheng mellom søvnproblemer og risiko for å bli arbeidsufør.
Opp mot ti prosent av den voksne befolkningen sover så dårlig at de ikke fungerer i dagliglivet.
De som lider av alvorlig søvnløshet får ofte problemer med å jobbe. Mange ender på uføretrygd. Men hittil har ingen påvist at det er søvnmangelen som er hovedproblemet.
Søvnplager tolkes som andre plager
- Mennesker med alvorlige søvnproblemer har ofte andre lidelser, som depresjon og muskel- og skjelettsykdommer. Vi trodde det var disse lidelsene som gjorde at folk ikke klarte å stå i jobb. Nå vet vi at søvnproblemer dobler risikoen for uførhet, sier Børge Sivertsen.
- Søvnløshet er i dag ikke godkjent som en diagnose som kan gi uførhet. Kronisk søvnløshet kalles ofte noe annet i papirene, sier han.
Grundig søvnundersøkelse
Sivertsen har koplet data fra en helseundersøkelse av 40 000 innbyggere i Nord-Trøndelag med offentlige registre over uføretrygd. Det er det store datagrunnlaget som gjør ham sikker på konklusjonene.
Tidligere søvnstudier har ikke vist like tydelig at søvnløse har større risiko for å bli uføre.
Internasjonal forskerinteresse
Funnet har vakt internasjonal oppsikt. Sivertsens forskning er støttet av stiftelsen Helse og Rehabilitering, som har finansiert søvnforskningen med 1,4 millioner kroner.