En grundig gjennomgang av naturkatastrofer over hele verden viser at antall dødsfall har nær sammenheng med styreform og nasjonalprodukt. Studien bør være en tankevekker også for norske arealplanleggere.
Forskere ved Princeton universitet i USA har sett på sammenhengen mellom naturkatastrofer og samfunnsstruktur.
Det viser seg at antall dødsfall er langt lavere i demokratiske land med et høyt brutto nasjonalprodukt (BNP) enn i fattige land styrt av diktatorer.
Demokrati og god økonomi er også mye viktigere enn både naturkatastrofens omfang og befolkningstettheten i katastrofeområdet for å holde antall dødsfall nede. Oversvømmelsen i New Orleans i 2005 illustrerer dette tydelig. Det var store materielle skader, men få dødsfall.
Demokrati viktigere enn økonomi
Mer enn 80 prosent av naturkatastrofene i perioden 1964-2004 skjedde i bare 15 land. Blant disse er det en stor overvekt av land med lavt BNP og udemokratisk styreform.
Iran og Venezuela utgjør to unntak: Begge er rike pga. høye oljeinntekter, men rammes likevel hardt av naturkatastrofer med mange dødsfall.
Studien bruker dette som argument for at et demokratisk styresett er mye viktigere for å unngå dødsfall i naturkatastrofer enn god økonomi.
Bør påvirke norsk arealplanlegging
Studien presiserer at det ikke lenger er mulig å si at dødsfall i naturkatastrofer skyldes tilfeldigheter.
De er en direkte og uunngåelig konsekvens av at høyrisikoområder blir tatt i bruk til boligbygging, samt mange regjeringers manglende evne til å hindre hasardiøs bruk av risikoutsatt areal.
Studien bør være en tankevekker for norske kommuner, som ukritisk driver med arealplanlegging i skred- og flomutsatte områder.
Studien er nærmere omtalt i en artikkel av Gregory E. Van der Vink: Geotimes, oktober 2007.