Rygg cb564300
Dårlig rygg ingen hindring
Prosjektet «Aktiv rygg» reduserte sykefraværet betydelig fra 2002-2005. Nå blir et tilsvarende prosjekt videreført, som i første rekke retter seg mot minoritetsspråklige.
Språkbarrierer og kulturkollisjoner skaper unødvendig arbeidsfravær blant de minoritetsspråklige ved Larvik læringssenter.
- Nøkkelen for de fleste ligger i å være på jobb. Vi må møte de minoritetsspråklige på en arena der informasjon er dokumentert å nå frem.
- Vi kan mye om ryggplager, men vi kan mindre om krysskulturell kommunikasjon og hvordan vi formidler vårt budskap til denne gruppen mennesker. Det kan fagpersonene her ved læringssenteret, sier prosjektleder og avdelingsleder ved Spesialsykehuset for Rehabilitering (SSR), Erik Lindh.
Kunnskap forebygger
- En ryggplage som kan være smertefull er ikke automatisk en farlig tilstand. Ved å ufarliggjøre og gi god informasjon og større forståelse blant ansatte om muskel- og skjelettplager, tror vi mange vil oppleve en bedre egenmestring, sier Lindh som viser til tall fra prosjektet «Aktiv rygg».
Her ble sykefraværet redusert kraftig i de bedriftene som deltok.
Hele 70 prosent i jobb
Rundt 150 minoritetsspråklige ved Larvik læringssenter er i jobb.
- Det er rundt 70 prosent av arbeidsstokken. Og vi klarer dette fordi vi har gjort de rette grepene. Klarer vi i tillegg å gi dem en forståelse for det norske helsevesenet og hvordan de jobber, har vi kommet enda et steg videre, sier leder ved læringssenteret, Bård Jacobsen.
Samarbeidspartnere er Larvik læringssenter, Spesialsykehuset for Rehabilitering og NAV.
Les mer: Dårlig rygg ingen hindring (Østlandsposten)
"