(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Mange søker om opplæringsmidler

Rekordmange virksomheter har søkt om midler til opplæring gjennom tilskuddsordningen Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA). Nesten halvparten av søknadene gjelder norskopplæring.

Publisert

Totalt har det kommet inn nesten 900 søknader fra private og offentlige virksomheter om BKA-prosjekt for 2016, opplyser Vox i sitt nyhetsbrev. Det er 37 prosent flere enn ved fjorårets utlysning. BKA gir støtte til opplæring i norsk, lesing, skriving, regning, muntlig og digitale ferdigheter for ansatte med kort formell utdanning. I høst ble ordningen utvidet til å omfatte opplæring i grunnleggende norsk, og hele 46 prosent av årets søknader handler om norskopplæring.

Stort behov for språkopplæring

– Dette viser at det er et stort behov for norskopplæring i arbeidslivet. Mye av suksessfaktoren er at opplæringen skjer på arbeidsplassen, sammen med kollegaer og med utgangspunkt i arbeidssituasjonen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

God kommunikasjon på norsk viktig

Nylig besøkte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen Økernhjemmet i Oslo. I Sykehjemsetaten i Oslo kommune er nesten halvparten av de ansatte minoritetsspråklige. Ved Økernhjemmet har blant annet sykepleiere, hjelpepleiere og helsefagarbeidere med norsk som andrespråk fått opplæring i muntlig kommunikasjon, lesing og skriving gjennom BKA-ordningen.

Målet er å sørge for at pasientsikkerheten blir ivaretatt ved å styrke kommunikasjonsferdighetene til de ansatte som jobber i pleien.

– Vi har blitt mye tryggere i vår rolle og bedre til å kommunisere på norsk med for eksempel pårørende etter å ha gått på BKA-kurs, fortalte to polske sykepleiere statsråden.

(vox.no)

Dette er BKA

Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) er en tilskuddsordning som finansierer opplæring for ansatte med lite formell utdanning.

Ordningen er et ledd i regjeringens kompetansepolitikk og skal bidra til at voksne får nødvendig kompetanse til å mestre krav og omstilling i arbeidslivet.

PIAAC-undersøkelsen viser at:

400 000 trenger bedre leseferdigheter

480 000 trenger bedre regneferdigheter

800 000 trenger bedre ikt-ferdigheter

Mange av disse er i arbeidslivet. En heving av ansattes kompetansenivå vil gjøre det lettere å takle omstillinger og krav i arbeidslivet. Dette kan også gi ansatte bedre grunnlag for å ta fagbrev eller annen type opplæring.

Norskopplæring

31. august 2015 ble BKA utvidet til også å omfatte norskopplæring på arbeidsplassen. Bakgrunnen for utvidelsen var en kartlegging av behovet for norskopplæring for arbeidsinnvandrere i byggenæringen og industrien. Vox gjennomførte kartleggingen på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet i samarbeid med Byggenæringens Landsforbund, Norsk Industri og Fellesforbundet.

Hva er nytten?

Evaluering av BKA-opplæring har konkludert at kursene har ført til positiv endringer for mange deltakerne, både i arbeids- og hverdagslivet. Mange opplever økte grunnleggende ferdigheter. Kursene har også ført til positive endringer hos virksomhetene, blant annet bedre kommunikasjon og samarbeid, bedre gjennomføring av arbeidsoppgaver og redusert sykefravær.

(Kilde: Vox)

Powered by Labrador CMS