En tredel av norske bedrifter har et udekket kompetansebehov. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

En av tre bedrifter mangler rett kompetanse

34 prosent av norske bedrifter har et udekket kompetansebehov. Aller størst er behovet for folk med høyere utdanning. Det er store forskjeller fra bransje til bransje og fra sted tid sted i landet.

Publisert

Bare 22 prosent av landets virksomheter sier de ikke har udekket kompetansebehov i det hele tatt, viser Vox-barometeret 2016. I undersøkelsen er flere enn 3000 norske bedrifter spurt om hvilken kompetanse de trenger nå og om to år. Barometeret er lager av Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk.

Trenger flere med høyere utdanning

– Arbeidslivet trenger ansatte med både master- og bachelor. Blant virksomhetene som sier de mangler kompetanse, sier halvparten at de trenger flere med høyere utdanning. Norge har dessuten en lavere andel med masterutdanning enn blant annet Sverige og Danmark, sier direktør Gina Lund i Vox.

Store bransjeforskjeller

Bransjeforskjellene er ganske store. Finans- og forsikringsvirksomhet og informasjon og kommunikasjon er de næringene som i størst grad har et udekket kompetansebehov, tett fulgt av undervisning. I den motsatte enden av skalaen er det transport og lagring som skiller seg klart ut som den næringen som i størst grad allerede har dekket sitt behov for kompetanse. Videre har overnattings- og serveringsvirksomhet og varehandel, reparasjon av motorvogner et relativt lavt udekket kompetansebehov.

Sogn og Fjordane mangler flest folk

Graden av udekket kompetansebehov varierer mellom landets fylker. Sogn og Fjordane har i størst grad et udekket kompetansebehov, ifølge bedriftene selv. Hele 39 prosent av virksomhetene i dette fylket har i stor eller noen grad behov for mer kompetanse. Også Nordland og Møre Romsdal har relativt mange virksomheter med behov for kompetansepåfyll.

I den andre enden av skalaen finner vi Vest-Agder, Nord-Trøndelag og Telemark. Her har rundt én av fire virksomheter et udekket kompetansebehov.

– Omstilling er normalen i norsk arbeidsliv. Vi må styrke vår kompetanse, og det betyr at vi alle må være åpne for både nye oppgaver og mer og ny kunnskap. I tida som kommer vil Norges konkuranseevne avhenge mye av hvor god kompetanse vi har og hvordan vi klarer å utnytte den, sier Gina Lund.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS