Vålerenga er en av klubbene som har fått fart i overvektige fotballfans. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)
Vålerenga er en av klubbene som har fått fart i overvektige fotballfans. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Fotballfans i form

Vålerenga klarte det. Det gjorde også Porto, Manchester City, Rosenborg og flere andre toppklubber: De har fått fart i overvektige fotballfans, som selv forteller om et bedre liv. Nå skal «Eurofit» rulles ut i hele Europa.

Publisert

Du har sett dem på tribunene: Folk fra Klanen, Kjernen eller andre supporterklubber, med litt for stor mage som brøler, synger og svinger svære flagg. De lever for Laget og heltene sine, men både egen form og hverdagsdietten er heller tung, skriver Norges idrettshøgskole på sine nettsider.

De er en høyrisiko-gruppe, svært utsatt for flere livsstilssykdommer. Og de blir nødig med på vanlige treningsopplegg.

«European Fans in training»

Derfor har 1100 av dem blitt invitert med, ned på gressmatta. Gjennom EU-prosjektet «EuroFIT» har de fått hjelp til å få opp farta og bedre helsa. 15 toppklubber i Norge, England, Nederland og Portugal har stilt trenere og helseapparat til rådighet for fansen. Det har vært så vellykket at prosjektet nå skal rulles ut stort.

– Målet har vært å bedre helsa i en gruppe som lett pådrar seg både diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det gjelder særlig middelaldrende, overvektige menn som beveger seg lite, og akkurat dem finner vi mange av på puber og tribuner. Prototypen på en fotballsupporter er slik, selv om mangfoldet selvfølgelig er stort, oppsummerer Eivind Andersen. Han har hatt mye av det praktiske ansvaret for Eurofit i Norge.

– Dette er «skikkelige karfolk» som ikke blir med på andre treningsopplegg. Det blir fort «femi». Samtidig er det akseptert å være ganske diger.

Bedre på alt

De som fikk være med måtte virkelig ønske å gjøre noe med livsstilen: Å bevege seg mer og sitte mindre. Når forprosjektet fra 2016 nå kan oppsummeres, viser det seg at de ikke bare har kommet i bedre form og fått en lettere hverdag. De fleste har endret livsstilen sin kraftig:

– De har blitt mer aktive og har fått et varig friskere liv med bedre kosthold. De drikker mindre alkohol, har fått lavere blodtrykk og forteller om generelt bedre velvære. Mange har også gått ned i vekt, noen svært mye, sier Glyn C. Roberts. Han er professor emeritus ved Norges idrettshøgskole og leder for Eurofit-programmet i Norge.

Ikke kondisjag

Resultatene fra treningsopplegget er temmelig overveldende, selv om initiativtakerne selv ikke en gang kaller Eurofit for «trening». Programmet handler om å motivere gjennom å spre kunnskap, om å lære supportere hvorfor de bør bevege seg mer og hvordan de skal klare å fortsette videre.

– De ukentlige samlingene gikk rolig for seg, forteller Eivind Andersen. Malen var tre kvarter teori og utveksling av tips og erfaringer og deretter tre kvarter med lavintens trening som gåfotball, sirkeltrening eller annet.

Poenget var ikke å få opp kondisen. Da ville mange garantert falt ifra, sier Roberts. Her gjennomførte 87 prosent av deltakerne, noe som er svært mye for et slikt prosjekt. – Det skulle være svært overkommelig, de skulle aldri løpe, men ta ett skritt av gangen og så løfte øvelser og mål rolig uke for uke. Det skulle oppleves positivt. Men den aller viktigste suksess-faktoren var settingen.

Ble «insidere»

Supporter-samlingene foregikk på klubbens arena og ble drevet av klubbens egne folk.

– Følelsen var én ting. Trenerne var også ekte, og de kunne fortelle virkelige historier fra virkelige hendelser på innsiden av klubben, forteller Eivind Andersen. I tillegg kom elitespillere eller andre klubblegender på besøk; noen ble også med på en trening.

– Jeg tror det var stort. Det bygde lagfølelsen.

Deltakerne ble oppmuntret til å være aktive også utenom samlingene. Andersen og Roberts er overbevist om at en gjeng tunge menn aldri ville gått kveldsturer sammen hvis de ikke hadde vært en del av et lag, en del av Klubben i deres hjerte.

– Vi har vist hvor viktig motivasjon er for å få i gang en vanskelig gruppe. Samtidig satte deltakerne egne mål og fikk følelsen av å ha styringen. Det var også avgjørende for å lykkes, mener Glyn Roberts.
Han sier deltakerne som forventet bedret helsa raskt i starten.

– Men det at de har fortsatt like godt ett år senere, er svært gledelig, slår han fast. - Det gir godt håp for Eurofit. Dette kan bli en viktig brikke for å redusere overvektproblemet blant denne gruppa i Europa.

Ut i Europa

Nå åpnes Eurofit for alle fotballklubber i Europa. Trenerne må gå igjennom Eurofits instruktøropplæring så treningene foregår riktig. Ellers er opplegget forenklet noe, men kan brukes gratis.

Andersen og Roberts er sikre på at mange klubber vil bli med videre.

– Særlig toppklubber vil gjerne ta samfunnsansvar, og de vil gjerne gi noe tilbake, sier de.

I Portugal har fotballforbundet allerede adoptert opplegget og introdusert det for alle toppklubbene sine. Skottland holder på å gjøre det samme.

– Vi kan bare håpe at NIF i Norge vil gjøre noe tilsvarende. Det er en helt spesiell mulighet til å gjennomføre et helseprogram som skaper mye glede, løfter helsa og som hverken krever dyre treningsanlegg, eller medlemskap i noe treningsstudio. Og vi har sett at det virker.

(nih.no)

Dette er Eurofit

  • Forskningsprosjektet EuroFIT ble startet i 2013. I Norge har det blitt gjennomført av en stab på ti forskere ved Norges idrettshøgskole.
  • Målet er å forbedre helsa ved å øke aktivitetsnivået hos personer som er spesielt utsatt for livsstilssykdommer.
  • Kun menn fra mellom 30-65 år deltok. Alle hadde en høy BMI (kroppsmasseindeks), i snitt 33,8.
  • Deltakerne fikk opplæring om helse og deltok i lavintensiv trening.
  • Deltakerne ble mer aktive, følte seg friskere, spiste bedre, drakk mindre alkohol, fikk lavere blodtrykk og bedre velvære.
  • I Norge, England, Nederland og Portugal deltok 1100 supportere i samlinger organisert av 15 klubber: PSV Eindhoven, FC Groningen, SBV Vitesse, ADO Den Haag, Benfica, Sporting Lisbon, Porto, Arsenal, Everton, Newcastle, Stoke, Manchester City, Rosenborg, Vålerenga og Strømsgodset var med.
  • I Norge forbedret særlig supportere i RBK formen mye.
  • Mer om Eurofit

(Kilde: Norges idrettshøgskole)