Sivile førstehjelpere trenger bedre oppfølging (Foto: Jan Tveita)

Førstehjelpere sliter med ettervirkninger

Hvert år rammes rundt tre tusen personer av hjertestans utenfor norske sykehus. I mange av tilfellene startes det hjerte-lungeredning før ambulansepersonell kommer til stedet. Etter at ambulansen har forlatt stedet, sitter førstehjelperne igjen uten noen oppfølging.

Publisert

I fjor ble det registrert 2537 tilfeller med plutselig, uventet hjertestans utenfor sykehus, melder NRK. I åtte av ti tilfeller ble det startet hjerte-lungeredning (HLR) før ambulansepersonell ankommer, viser tall fra Hjertestansregisteret.

Sliter med skyldfølelse

Ny forskning fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse viser at flere privatpersoner som utfører HLR, sliter med skyldfølelse, søvnmangel, mareritt, vekttap og isolasjon.

– Disse menneskene er ofte veldig preget av skyldfølelse i ettertid. De klandrer seg selv og lurer på hvordan det gikk med pasienten, forklarer Wenche Torunn Mathisen, stipendiat fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse til NRK.

En ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ Open viser at ettervirkningene for personer som har utført HLR, er større enn tidligere antatt.

– Det er overraskende at påkjenningen er så stor. Dette er nye resultater som vi ikke visste, forteller Mathisen.

Oppfølging mangler

I dag er det ikke noe organisert tilbud til privatpersoner som har utført førstehjelp utenfor norske sykehus. Det bør det gjøres noe med, mener Mathisen.

– At ettervirkningene er så store er ny kunnskap, men vi håper jo at kunnskapen blir implementert i HLR-kurs i fremtiden, sier hun til NRK.

(nrk.no)

Powered by Labrador CMS